Skip to main content

Tuijalaakso

Tuijalaakso

Avainsana(t)

Kenkäkalliolta länteen laskeva kostea alho on saanut nimensä suojapuustona kasvavista kanadan- ja jättituijista (Thuja occidentalis, T. plicata). Alueella kuitenkin kasvaa monia erilaisia havu- ja lehtipuita sekä runsaasti alppiruusuja (Rhododendron). Alueen keskiössä on lampi, jonka ympäristössä on kosteikkopensaiden ja varpukasvien koeistutuksia. Tuijalaaksoon avautuu hieno näkymä eteläpuolella sijaitsevalta Helanterinkalliolta. Laakson koillislaidalla sijaitsee Mustilan Tigerstedtien sukuhauta. Hautapaikka on yksityisalue, jolla vierailevilta toivotaan asianmukaisen arvokasta ja hillittyä käytöstä.

Rhododendron - alppiruusu 'Tiuku' (Rhododendron catawbiense var. compactum × williamsianum)

Alppiruusuharvinaisuuksien joukossa tämä risteymä on eräs hienoimpia ja samalla vähiten tunnettuja. Atsalearinteessä lehtikuusimetsän kätköissä kasvanut alkuperäinen pensas on hautautunut rehevän kasvillisuuden alle. Onneksi sitä ajoissa pistokaslisättiin ja taimia istutettiin hautojen lähelle, jossa ne yhä hyvin viihtyvät. Kauniin pyöreät pensaat ovat pysytelleet talvet lumen suojissa ja kukkineet lähes joka vuosi vaaleanpunaisin, kellomaisin kukin toukokuun lopulla, ennen useimpia muita isokukkaisia alppiruusuja. Lehdet ovat melko pyöreät ja keväällä puhjetessaan punertavat, kuten tälle risteymälle kuuluukin.

Risteymä otettiin solukkolisäykseen MTT:llä Laukaalle, ja laskettiin myyntiin vuonna 2013 lajikenimellä 'Tiuku'.

Toinen risteymän vanhemmista, kiinalainen kelloalppiruusu (R. williamsianum) on Suomen oloissa arka, mutta maailmalla sitä on paljon käytetty jalostuksessa kellomaisten kukkiensa, pyöreiden lehtiensä ja matalan kasvutapansa vuoksi. Virginianalppiruusu (R. catawbiense) on tuonut Mustilassa kasvavaan risteymään talvenkestävyyttä. Samoista vanhemmista ovat syntyneet lajikkeet 'Boccia', 'Minas Grand Pre' ja 'Vater Böhlje', joista kahta viime mainittua kasvatetaan myös Suomessa. 

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusuristeymä
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
(catawbiense var. compactum × williamsianum)
Lajike: 
'Tiuku'
Koko: 
40–70 cm pensas.
Alkuperä: 
Puutarharisteymä, joka on ensimmäisen kerran tehty Saksassa.
Kuvaus: 
Siro, pyöreähkölehtinen hieman harva, korkea ja laakea alppiruusu. Pensaan kokoon nähden melko suuret, kellomaiset, vaaleanpunaiset kukat.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore. Lumisuoja parantaa kukkasilmujen talvehtimista.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–III) lumisuojasta riippuen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content