Abies lasiocarpa - lännenpihta

Yleissävyltään siniharmaa lännenpihta on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se on läheistä sukua palsamipihdalle (Abies balsamea). Amerikan mantereen pihtalajit ovat kuitenkin sopeutuneet omille kasvupaikoilleen, lännenpihta mantereen länsipuolen vuoristoalueille.

Mantereisena vuoristolajina lännenpihta saattaa kärsiä keväthalloista, mutta kestää hyvin talvipakkasia. Alkuperä vaikuttaa suuresti sen menestymiseen Suomen eri osissa. Parhaimmillaan lännenpihta on erinomainen koristepuu ja soveltuu myös leikkohavujen ja joulukuusten kasvatukseen. Se on kuitenkin havupuuksi melko lyhytikäinen, esimerkiksi Mustilassa kaikki 80-vuotiaat lännenpihdat ovat ränsistyneitä ja tyvilahoisia.

Lännenpihdan ulkonäössä on havaittavissa suurta lajinsisäistä vaihtelua, pääpiirteissään niin että eteläisemmät alkuperät ovat neulasiltaan voimakkaammin sinertävän- tai hopeanharmaita. Arizonan esiintymät erotetaan omaksi muunnoksekseen korkkipihdaksi (Abies lasiocarpa var. arizonica).

Suomenkielinen nimi
Lännenpihta
Heimo
Pinaceae
Suku
Abies
Laji
lasiocarpa
Koko
Täysikasvuisena 15–20 m puu, luontaisella levinneisyysalueellaan jopa 35 m.
Kotipaikka
Läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoalueet Alaskasta Arizonaan.
Kuvaus
Tuuhea ja säännöllinen, kapea latvus, neulaset harmaanvihreitä, siniharmaita tai hopeisia yläpinnaltaan, alapinnalla vaaleat ilmarakojuovat.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoin, tuore, keski- tai runsasravinteinen kasvupaikka. Valopuu eikä kaipaa varjostusta edes taimivaiheessa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VIII riippuen alkuperästä.
Ryhmittely
Havupuut
Abies lasiocarpa, kävyt ©jr