Larix decidua var. decidua - euroopanlehtikuusi

Euroopanlehtikuusi on kotoisin Keski-Euroopan vuoristoalueilta, erityisesti Alpeilta. Se menestyy hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa ja on yleinen maamme vanhimmissa lehtikuusi-istutuksissa. Sitä on käytetty runsaasti myös koristepuuna. Lajin runkomuoto ei keskimäärin ole yhtä hyvä kuin esimerkiksi siperianlehtikuusella (L. sibirica), mikä osittain rajoittaa sen metsätaloudellista käyttöä.

Mustilan vanhimpien euroopanlehtikuusten alkuperä on Itävallan Tirolissa. Ne menestyvät arboretumissa varsin hyvin ja ovat kasvaneet kookkaiksi, paksukaarnaisiksi puiksi. Euroopanlehtikuusi kärsii viljeltynä helposti lehtikuusensyövästä, mutta Mustilassa sitä ei ole onneksi sanottavammin esiintynyt.

Euroopanlehtikuusi on ekologisesti paljon läheisen sukulaisensa siperianlehtikuusen kaltainen. Se sopiikin puistopuuna hyvin käytettäväksi yhdessä siperianlehtikuusen kanssa. Siten saadaan pidempi ruska-aika ja enemmän värivaihtelua, sillä euroopanlehtikuusi saa syysvärityksensä muutamaa viikkoa siperianlehtikuusta myöhemmin. Lajit voi varmimmin erottaa toisistaan kävyn muodon perusteella.

Suomenkielinen nimi
Euroopanlehtikuusi
Heimo
Pinaceae
Suku
Larix
Laji
decidua
Muunnos (var.)
decidua
Koko
Suomessa täysikokoisena 20–40 m.
Kotipaikka
Keski-Euroopan vuoristoalueet ja Karpaatit.
Kuvaus
Kesävihanta havupuu. Latvus leveän kartiomainen, harva, uloimmat haarat usein riippuvia. Emikukinto tavallisesti purppuranpunainen. Käpy munanmuotoinen, 40–50-suomuinen, käpysuomut vaaleanruskeita, uurteisia, pyöreäkärkisiä.
Kasvupaikka
Aurinko, keskiravinteinen, tuore. Vaatimaton kasvupaikan suhteen, kasvaa myös savimailla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI.
Ryhmittely
Havupuut