Picea abies f. pendula - surukuusi

Kapeakasvuinen surukuusi on merkittävin Suomen luonnosta löydetty erikoishavupuu. Tämä metsäkuusen (P. abies) erikoismuoto on hyvin kapeakasvuinen, hento-, pitkä- ja riippuvaoksainen. Parhaat suomalaiset yksilöt ovat erittäin kapeita pilareita, joissa rungonmyötäisesti kasvavien oksien tuuheat neulaset verhoavat rungon kokonaan näkyvistä.

Surukuusta esiintyy Suomessa luontaisesti useassa kymmenessä kohteessa ja myös muualla Euraasiassa metsäkuusen levinneisyysalueella. Tunnetuimpia surukuusen kasvupaikkoja on Mäntsälän Sälinkäällä kasvava noin 30 surukuusen ryhmä, joista osa on niin sanottuja dikotyyppejä. Dikotyypeissä alaosa puusta näyttää ”normaalilta” metsäkuuselta ja latvus kapealta surukuuselta.

Surukuuset ovat kauneimmillaan muutaman yksilön ryhmänä, ja kapeat puut mahtuvat usein myös pientalotontille. Koska kapeakasvuinen muoto vaatii tavallista suppeamman maapinta-alan kasvupaikallaan, on sitä käytetty metsänjalostuksessa, tarkoituksena pystyä kasvattamaan runkolukua hehtaarilla. Surukuuset lisätään pistokkaasta tai jalontamalla metsäkuusen perusrunkoon. Mittavin kloonikokoelma on Karkkilassa, yksityisellä maalla.

Suomenkielinen nimi
Surukuusi
Heimo
Pinaceae
Suku
Picea
Laji
abies
Muoto (f.)
pendula
Koko
Yli 20 m.
Kotipaikka
Suomessa useita esiintymiä, mm. Mäntsälän Sälinkäällä. Myös muualla Euraasiassa metsäkuusen levinneisyysalueella.
Kuvaus
Kapeana ja riippuvaoksaisena kasvava metsäkuusen muoto.
Kasvupaikka
Auringosta varjoon, keskiravinteinen, tuore ja hapan savi-, turve- tai hiekkamaa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VII, alkuperä vaikuttaa menestymiseen.
Ryhmittely
Havupuut
picea_abies_pendula_yk_haapastensyrja_jreinikainen.jpg