Picea glauca var. densata - tiheävalkokuusi

Valkokuuset Etelä Dakotan Black Hills -vuoristossa eroavat siinä määrin sukulaisistaan, että ne on toisinaan erotettu omaksi muunnoksekseen. Niiden kävyt ovat lyhyemmät, neulaset kauniin siniharmaat ja koko puun kasvutapa tiivis ja sangen kaunis, mistä syystä tiheävalkokuusta onkin Amerikassa käytetty koriste- ja joulupuuna.

Suomenkin oloissa tämä paikallismuunnos saattaisi olla sopiva pienten pihojen koristekuusi. Niinpä iso erä sen siemeniä tilattiin Mustilaan 1993 siemenkerääjä Dean Swiftiltä. Keruupaikka oli Black Hillsin valtionmetsässä 1200–1500 metrin korkeudessa hyvin kylmässä mutta Suomea mantereisemmassa ilmastossa. Puut kasvavat pienenä vuonna 2000 istutettuna metsikkönä arboretumin länsiosassa, ja ovat aluksi oikuteltuaan kehittyneet kauniin tuuheiksi ja sinertäväneulasisiksi nuoriksi puiksi. Vaikuttaa siltä, että mannerilmaston puuna tiheävalkokuusi kasvaisi parhaiten maan itäosissa. Kestävyyden pohjoisraja on toistaiseksi selvittämättä.

Suomenkielinen nimi
Tiheävalkokuusi
Heimo
Pinaceae
Suku
Picea
Laji
glauca
Muunnos (var.)
densata
Koko
6–12 m.
Kotipaikka
Suppea alue Etelä-Dakotan Mustilla Kukkuloilla (Black Hills).
Kuvaus
Nuorena hyvin tiheä, leveän kartiomainen. Neulaset siniharmaat.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Viihtyy monista muista kuusista poiketen myös kalkkipitoisessa maassa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI? Lisäkokemuksia kaivataan.
Ryhmittely
Havupuut
picea_glauca_densata_havut_jsaarinen.jpg
Location