Lilium martagon - varjolilja

Korkeakasvuisen varjoliljan varressa saattaa olla jopa viisikymmentä turbaania muistuttavaa pilkullista kukkaa. Kukkien pilkutuksen määrä sekä kukan väri voivat vaihdella eri yksilöillä samassakin kasvustossa. Varjolilja tuoksuu yöaikaan ja sen ympärillä voi iltaisin nähdä kiitäjiä imemässä mettä kukista.

Varjolilja pärjää täydessä auringossa, mutta useimmista liljoista poiketen se kukkii myös puiden varjossa, joten se sopii hyvin metsäpuutarhaan. Mustilassa varjoliljoja tapaa valoisilla metsäaukioilla Etelärinteellä sekä Terassin ja Alppiruusulaakson luoteislaidalla.

Varjolilja kasvaa luonnonvaraisena Länsi-Euroopasta Siperiaan ja Mongoliaan ulottuvalla alueella ja meitä lähimmät luontaiset esiintymät ovat Virossa. Suomessa varjoliljaa on vanhanajan pihapiiriin kuuluva perinnekasvi, joka on pitkäikäinen ja sinnikäs ja viihtyessään lisääntyy myös siemenistä. Sitä saattaakin kasvaa viljelyjäänteenä raunioiden liepeillä muiden asutuksen jälkien jo hävittyä.

Suomenkielinen nimi
Varjolilja
Heimo
Liliaceae
Suku
Lilium
Laji
martagon
Koko
70–150 cm.
Kotipaikka
Eurooppa, Siperia, Mongolia.
Kuvaus
Korkeakasvuinen lilja, lehdet tyvellä 4–9 lehden kiehkuroina, ylempänä varressa kierteisesti. Kukka alaspäin riippuva, vaaleanvioletti, violetinpunainen, viininpunainen tai valkoinen, pilkullinen. Terälehdet takakäänteiset. Sipuli keltainen.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, runsasravinteinen, tuore. Kalkinsuosija muttei -vaatija.
Menestyminen
Hyvällä alkuperällä menestyy lähes koko maassa.
Ryhmittely
Perennat