Tiarella cordifolia - rönsytiarella

Kukinnoltaan kotimaista oravanmarjaa (Maianthemum bifolium) muistuttava valkokukkainen rönsytiarella on erinomainen puolivarjoisan ja tuoreen paikan maanpeittokasvi, jonka pitsimäiset kukat nousevat lehtien yläpuolelle. Se leviää helposti rönsyjen avulla, mutta ei kuitenkaan riesaksi asti. Sitä on myös helppo lisätä rönsyistä.

Lehdet ovat heleänvihreät ja hieman kulmikkaan sydämenmuotoiset. Ne ovat osittain talvivihannat ja väri punertuu talveksi. Rönsytiarellasta on myös lajikkeita, joilla on monenlaisia, etenkin punaruotisia lehtimuotoja.

Rönsytiarella on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa se voi muodostaa laajoja mattoja vuoristometsissä yhdessä täpläkurjenpolven (Geranium maculatum) ja sinileimun (Phlox divaricata) kanssa. Rönsytiarella on sukua keijunkukille (Heuchera), ja niiden välisiä risteymiä ( × Heucherella) kutsutaan haltiankukiksi.

Suomenkielinen nimi
Rönsytiarella
Heimo
Saxifragaceae
Suku
Tiarella
Laji
cordifolia
Koko
15–30 cm.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Maanpeitekasvi, leviää rönsyillä. Herttamaiset, sahalaitaiset lehdet, pienet valkoiset, tähtimäiset kukat ilmavassa kukkatertussa kesäkuussa, nuput voivat olla vaaleanpunaisia.
Kasvupaikka
Puolivarjo, pärjää myös auringossa kostessa paikassa. Keski–runsasravinteinen, lievästi hapan maa, tuore, ei siedä kuivumista. Sopii hyvin puiden ja pensaiden aluskasviksi.
Menestyminen
Kestävä. Talvehtivat lehdet hyötyvät lumisuojasta, mutta eivät pidä paksun lehtikerroksen alle jäämisestä.
Ryhmittely
Perennat
Tiarella cordifolia ©Susanna