Leucojum vernum - kevätkello, kevätlumipisara

Kevätkello eli kevätlumipisara on keväinen sipulikasvi, joka muistuttaa lumikelloja (Galanthus). Sen kasvutapa on kuitenkin lumikelloja rotevampi. Se kukkii varhain keväällä heti lumen sulamisen jälkeen tai jopa sulavan hangen läpi, kellomaisin ja heikosti tuoksuvin, valkoisin kukin, joissa on terälehtien päässä keltaiset (L. vernum var. carpathicum) tai vihreät (L. vernum var. vernum) täplät.

Kasvia voi olla vaikea saada puutarhassa pärjäämään, mutta kun sille löytyy hyvä paikka, se muodostaa ison tuppaan ja alkaa hiljalleen levittäytyä. Mustilassa kevätkelloja nousee maasta laajoina kasvustoina esimerkiksi Juhlapaikan ja Etelärinteen välissä lehtikuusten alla ja puron varressa. Myös Alppiruusulaaksossa ne viihtyvät. Ne ilmeisen mielellään kasvavat paikassa, jossa riittää kevätkosteutta, mutta joka kuivahtaa kesällä. Sipulit istutetaan aikaisin syksyllä, koska ne eivät kestä pitkää varastointia.

Suomenkielinen nimi
Kevätkello
Heimo
Amaryllidaceae
Suku
Leucojum
Laji
vernum
Koko
15–20 cm.
Kotipaikka
Keski- ja Etelä-Eurooppa.
Kuvaus
Sipulikasvi, muodostaa keväällä kapealehtisen tuppaan, josta kohoavissa kukkavarsissa on yksi tai kaksi nuokkuvaa kellomaista valkoista kukkaa. Kuihtuu kesällä lepotilaan.
Kasvupaikka
Puolivarjo, kostea, ravinteikas, multava maa, rinnemäinen kasvupaikka eduksi.
Menestyminen
Kestävä sopivalla paikalla Etelä- ja Keski-Suomessa.
Ryhmittely
Perennat
leucojum_vernum_kristiantheqvist.jpg
leucojum_vernum_yleiskuva.jpg