Anemone nemorosa f. alba plena - kertovalkovuokko

Valkovuokot (Anemone nemorosa) kukkivat Mustilassa massoittain toukokuun alkupuolella. Niiden jo lakastuessa toukokuun puolivälin jälkeen puhkeaa Alppiruusulaaksossa kukkaan valkovuokon kerrannaiskukkainen muoto (f. alba plena). Mattomaiset kasvustot suorastaan loistavat kukkiessaan kevätauringon paisteessa.

Kertovalkovuokon kukinta-aika tuntuu pitkältä, osin siksi että se kukkii luonnonvaraisten valkovuokkojen jälkeen, mutta kerrottu kukka myös kestää kauemmin. Yksinkertaisella kukalla pölytyksen tapahduttua käynnistyy siementen kehitys ja kukka lakastuu pian. Mitä kerrotumpi kukka on, sitä pienempi pölytysmahdollisuus. Kukka jää ikäänkuin odottelemaan pölyttäjiä, joita ei ilmaannu.

Mustilassa kerrottu valkovuokko näyttää satunnaisesti lisääntyvän myös siemenistä, sillä eri kasvustojen kukkien yksityiskohdissa on selviä eroavuuksia. Enimmäkseen kasvustot kuitenkin levittäytyvät hitaasti maanalaisten rönsyjen avulla.

Suomenkielinen nimi
Kertovalkovuokko
Heimo
Ranunculaceae
Suku
Anemone
Laji
nemorosa
Muoto (f.)
alba plena
Koko
10–15 cm perenna.
Alkuperä
Luonnossa esiintyy harvinaisena kerrottuja muotoja, joita on otettu viljelyyn ja niistä taimistoilla kehitelty lajikkeita. Vanhimmat kerrottukukkaiset lajikkeet ovat olleet niin kauan viljelyssä, ettei tiedetä, mistä ne ovat lähtöisin.
Kuvaus
Tutun valkovuokon kerrannaiskukkainen muoto, jonka n. 0,5 cm paksut maavarret kasvavat pituutta, haarautuvat ja muodostavat hiljalleen mattomaista kasvustoa.
Kasvupaikka
Puolivarjoinen, keskiravinteinen, kuivahko tai tuore kasvupaikka.
Menestyminen
Lumen alla lienee kestävä Lapin rajoille asti.
Ryhmittely
Perennat
Anemone nemorosa f. alba plena ©jaakko