Rheum palmatum var. tanguticum - punakoristeraparperi

Syötävän tarharaparperin (Rheum × hybridum) lisäksi raparperien sukuun kuuluu useita koristekasveja. Punakoristeraparperi kukkii kesä–heinäkuussa komein punaisin, lehtien yläpuolelle yli kahteen metriin nousevin kukinnoin. Se on kermankeltakukkaisen koristeraparperin (R. palmatum) muunnos.

Lehdet ovat tarharaparperiin verrattuna paljon liuskaisempia, mutta samalla tavoin voimakassuonisia. Keväällä koristeelliset lehdet puhkeavat punertavina, mutta vihertyvät myöhemmin kesällä. Lehdet saattavat aurinkoisella paikalla ränsistyä kukinnan jälkeen, jos kukkavarsia ei poisteta. Punakoristeraparperin varret eivät ole syötäviä, mutta sen paksua juurta on käytetty lääkekasvina etenkin Kiinassa, josta se on kotoisin.

Punakoristeraparperi muodostaa ison kasvuston, joten sitä ei ihan pieneen perannapenkkiin kannata sijoittaa. Se sopiikin paremmin esimerkiksi lammen tai puron rantaan, kuten Mustilassa, tai yksittäiskasviksi, jolloin sen arkkitehtoninen muoto pääsee oikeuksiinsa.

Suomenkielinen nimi
Punakoristeraparperi
Heimo
Polygonaceae
Suku
Rheum
Laji
palmatum
Muunnos (var.)
tanguticum
Koko
80–200 cm, kukinto jopa 250 cm.
Kotipaikka
Kiina, Tiibet.
Kuvaus
Isokokoinen perenna, pitkäruotiset leveät ja liuskaiset lehdet keväällä punaiset, myöhemmin vihertyvät. Isot vaaleanpunaiset–punaiset kukinnot pitkän varren päässä.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen humuspitoinen maa, tuore–kostea.
Menestyminen
Kestävä ainakin Etelä-Suomessa.
Ryhmittely
Perennat
rheum_palmatum_tanguticum_kevat_jsaarinen.jpg
Location