Trillium grandiflorum - isokolmilehti

Kolmilehtiä (Trillium) kasvaa Pohjois-Amerikassa ja Itä-Aasiassa, ja sukuun kuuluu monia hienoja varjoperennoja. Kaikkia luonnehtii kolmilukuisuus: varsi on kolmisärmäinen, vaakatasossa olevia kasvulehtiä on kolme ja niin on myös terälehtiä.

Mustilan Havuterassin tuntumassa makedonianmäntymetsässä (Pinus peuce) kasvaa isokolmilehteä, joka viljeltynä on kolmilehdistä yleisin. Luonnonvaraisena sitä on Pohjois-Amerikan itäpuolen lehtimetsissä samanlaisina laajoina kasvustoina kuin meillä valkovuokkoa (Anemone nemorosa). Amerikassa kaikki on suurempaa; isokolmilehtikin on valkovuokkoa paljon rotevampi ja sukunsa kookkaimpia lajeja. Myös kesäkuussa avautuvat valkoiset kukat ovat suuria ja avoimia. Ne nousevat hienosti näkyville lehdistön yläpuolelle toisin kuin joillakin nuokkuvakukkaisilla kolmilehdillä. Valkoiset kukat saavat punertavaa väritystä kukinnan loppuvaiheessa.

Pohjois-Amerikassa isokolmilehtikasvustoja on verotettu ahkerasti. Lääkekäytön ja vihanneskäytön lisäksi isokolmilehteä on paljon kerätty suoraan luonnosta taimimyyntiin.

Suomenkielinen nimi
Isokolmilehti
Heimo
Melanthiaceae
Suku
Trillium
Laji
grandiflorum
Koko
15–30 cm.
Kotipaikka
Itäinen Pohjois-Amerikka, Ontarion nimikkokukka.
Kuvaus
Valkokukkainen, maavartensa avulla leviävä perenna. Muurahaiset kuljettavat siemeniä uusille kasvupaikoille ravinteikkaassa metsämaassa.
Kasvupaikka
Varjo–puolivarjo. Ehdottomasti tuore, mutta ei märkä kasvupaikka, multava maa. Kalkinsuosija.
Menestyminen
Vaativa kasvatettava, mutta menestyy sopivilla kasvupaikoilla ja hyvällä alkuperällä.
Ryhmittely
Perennat
Trillium grandiflorum ©Jaakko
Location