Rhododendron - alprosen 'Yaku Queen'

Anthony "Tony" Shammarello började korsa alprosor i Ohio efter att den exceptionellt kalla vintern 1938-1939 utan snö, men med temperaturer kring -32°C hade förstört nästan alla 1500 alprosor i hans plantskola. Endast 300 buskar klarade livhanken i skadat skick. Efter den här händelsen upsatte han som mål att utveckla ytterst härdiga kompakta alprosor för de nordöstra delarna av USA genom att använda sig av gamla sorter som klarat sig under stränga vintrar. Det härdigaste resultatet av Shammarellos ansträngningar var 'King Tut', som har blommat efter en vinter med temperaturer kring -37°C. I arvsanlagen ingår bla vresrododendron (R. smirnowii) och catawbarododendron (R. catawbiense) för att förbättra härdigheten.

Shammarello fortsatte att göra korsningar med sorten 'King Tut' som han bla pollinerade med yakushimanalprosen (R. degronianum subsp. yakushimanum). Av denhär korsningen namngav han sju olika lågtväxande sorter, av vilka den mest kända är just 'Yaku Queen'.

'Yaku Queens' röda knoppar öppnar sig i början av juni till ljusröda blommor som så småningom övergår i vitt. I juli utvecklar 'Yaku Queen' nya skott inbäddade i gräddvitt ludd. Under bladen sitter ett rödbrunt ludd som hjälper vid torka och hindrar bladätande insekter. 'Yaku Queen' är tättväxande och uppnår en höjd av en knapp meter på 10 år.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat