Rhododendron - alprosen 'P. J. Mezitt'

Flere olika kloner av alpros har sålts under namnet 'P. J. Mezitt', som i någon mån avviker från varandra i förhållande till storleken och fläckarna i de övre kronbladen. Förvirringen berodde på att den amerikanska plantskoleodlaren som gjorde korsningen sålde flere av sina bästa fröplantor innan han hade namngivit dem. Det finns bara en riktig klon av 'P.J.Mezitt' men eftersom man inte med säkerhet vad som är till försäljning har man börjat kalla dem med det gemensamma namnet PJM eller PJM -gruppen. Andra namngivna kloner är bla 'PJM Elite', 'PJM Regal' och PJM Victor'.

'P.J. Mezitt' blommar med ljust violettröda blommor tidigt om våren. På soliga ställen överhöljs busken i blommor. Knoppar som öppnar sig kan ändå få frostskador kyliga nätter ifall busken har vaknat upp för tidigt.

Om hösten färgas en del av bladen i granna färger och faller av. Däremot blir det kvar blad i grenspetsarna som i takt med kylan färgas mahognybruna. När våren kommer återvänder klorofyllet till bladen som ser helt döda ut.

'P.J. Mezitt blir en tät och rund buske på drygt en meter på 10 år.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_p_j_metzitt_kukinta_jsaarinen.jpg