Rhododendron oreodoxa var. fargesii - rosenrododendron

Rosenrododendron är uppkallad efter den franska missionären och växtsamlaren Paul Farges. Han samlade in växter åren 1892-1903 i Kina och hittade flere i väst tidigare okända växtarter i de nordöstra delarna av Sichuan.

Växtsättet hos rosenrododendron är stamformigt. Växten utvecklar en naturlig rak stam med ett fåtal grenar och bildar sin bladkrona först på några meters höjd. De små, avlånga, blågröna bladen rullar ihop sig vid kyla och torka för att förhindra avdunstning. Därför klarar rosenrododendron också vårt klimat. I sina hemtrakter har den anpassat sig efter inlandsklimatets klart avgränsade växlingar av årstid och inleder därför ofta sin tillväxt för tidigt hos oss, vilket kan medföra att vårfrosten skadar blomknopparna som öppnar sig i månadsskiftet april-maj.

 

Rosenrododendron inleder sin växtperiod tidigt och är därför betjänt av svala och skuggiga växtplatser under skyddande träd. Sedan slutet av 1900 -talet har man planterat rosenrododendron av olika ursprung med varierande framgång på Arboretum Mustila.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododenron_oreodoxa_fargesii_ojussila.jpg
rhododendron_oreodoxa_fargesii_uudet_versot_kristiantheqvist.jpg