Rhododendron dauricum - dahurianalppiruusu

Dahurianalppiruusu on kotoisin Itä-Aasiasta. Se on pystykasvuinen, korkeintaan kahden metrin korkuinen pensas, jolla on puolukkamaiset, nahkeat lehdet. Se on laajalla levinneisyysalueellaan monimuotoinen: jotkut muodot ovat ainavihantia, toiset osittain tai täysin lehtensä karistavia, ja myös lehtien ja kukkien muoto ja koko vaihtelevat. Yleensä lehdistö saa syksyllä keltaisen tai viininpunaisen syysvärin. Sen jälkeen suuri osa lehdistä putoaa, mutta osa säilyy versojen kärjissä yli talven, ja keväällä niiden vihreä väri palautuu.

Pienilehtiset pensaat muistuttavat enemmän kotimaisia metsävarpuja kuin tuttuja alppiruusuja. Ne kukkivat pienin violetein kukin hyvin aikaisin keväällä, Mustilassa toukokuun alkupuolella. Kukinta vaihtelee vuosittain ja on runsain valoisilla paikoilla, mutta avoimilla paikoilla myöhäiset hallat saattavat viedä avautumassa olevat nuput ja vioittaa vuosikasvua.

Mustilassa dahurianalppiruusuja kasvaa Alppiruusulaaksossa ja Havuterassin tuntumassa runsaan metrin korkuisina pensaina ja ne kukkivat toisinaan runsaasti, toisinaan niukemmin. Kukat näillä vanhoilla pensailla ovat pieniä, 2–3 cm läpimitaltaan. Melko äskettäin arboretumiin istutetulla Rannikkovuoriston alalajilla (R. dauricum subsp. sichotense) lehdet ovat pyöreämmät ja leveämmät ja kukat selvästi suuremmat, läpimitaltaan 4–5,5 cm. 

Suomenkielinen nimi
Dahurianalppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
dauricum
Koko
1–2,5 metriä
Kotipaikka
Siperia, Mongolia, Mantsuria, Venäjän Kaukoitä, Pohjois-Japani.
Kuvaus
Pystykasvuinen, pienilehtinen, lehtensä karistava tai osittain ainavihanta pensas. Kukkii toukokuun alkupuolella. Pienet, avoimen suppilomaiset kukat ovat väriltään sinipunaiset.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, kostea, hapan, runsasturpeinen ja -sorainen.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III. Varhain keväällä nuput ja kukat saattavat paleltua yöpakkasissa.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_dauricum_yleiskuva_jsaarinen.jpg