Rhododendron dauricum subsp. sichotense (Rhododendron mucronulatum subsp. sichotense) - sihotenalppiruusu

Sihotenalppiruusu on kotoisin Venäjän Kaukoidästä, Sihote-Alin-vuoriston länsirinteiltä ja Tyynenmeren rannikolta. Se on pystykasvuinen, korkeintaan kahden metrin korkuinen pensas, jonka pienet, kiiltäväpintaiset lehdet tuoksuvat kosketettaessa voimakkaasti salamilta ja saavat syksyllä punaruskean talvivärin.

Sihotenalppiruusu on länsimaissa vähän tunnettu laji, joka eroaa lähisukulaisistaan dahurianalppiruususta (R. dauricum) ja koreanalppiruususta (R. mucronulatum) suurempien, parhaimmillaan yli 5 cm leveiden kukkien sekä leveämpien, alapinnaltaan vihreitten ja ainavihantien lehtien perusteella. Levinneisyysalueiden rajaseuduilla tavataan näiden lähisukulaisten välimuotoja, eikä siksi ole ihme, jos koko lajin asema on kyseenalaistettu. Oli miten oli, isot kukat, tuuhea lehdistö ja hyvää talvenkestoa lupaava alkuperäalue tekevät sihotenalppiruusun yhdeksi mielenkiintoisimmista uusista villialppiruusulajeista Suomea ajatellen. Alkuperiä on saatu 2000-luvulla useina keruina suoraan luontaisilta kasvupaikoilta. Niiden ulkonäössä ja menestymisessä on jo havaittu eroavuuksia.

Suomenkielinen nimi
Ussurinalppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
dauricum
Alalaji (ssp.)
sichotense
Koko
0,5–2 m pensas.
Kotipaikka
Venäjän Kaukoitä.
Kuvaus
Ainavihanta, tiheä, pienilehtinen, pystykasvuinen pensas, joka kukkii keväällä vaaleanpunaisin kukin. Kukat selvästi suuremmat kuin muilla lähisukulaisillaan, läpimitaltaan 4–5,5 cm.
Kasvupaikka
Aurinkoinen kasvupaikka, ilmava, vähä–runsasravinteinen, yleensä hapan kasvualusta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_dauricum_ojussila.jpg