Rhododendron brachycarpum var. tigerstedtii - mustilanalppiruusu

Mustilan Arboretumiin saatiin vuonna 1931 Pohjois-Koreasta, Pungsan-vuoristosta ohotanalppiruusun siemeniä. Niistä kasvoi kuitenkin jotain muuta.

Taimet osoittautuivat japaninalppiruusun (R. brachycarpum) aiemmin huonosti tunnetuksi, rotevakasvuiseksi, isolehtiseksi ja -kukkaiseksi korealaiseksi muodoksi, joka 1970 nimettiin alalajiksi Rhododendron brachycarpum subsp. tigerstedtii. Suomeksi se tunnetaan nimellä mustilanalppiruusu ensimmäisen viljelypaikkansa mukaan.

Mustilanalppiruusu selvisi ainoana alppiruusuna täysin vauriotta talvisodan pakkasista. Poikkeuksellisen hyvä talvenkesto antoi pohjan Suomessa tehdylle alppiruusujen jalostustyölle, joka aloitettiin Helsingin yliopistossa 1973. Jalostustyön perustana olivat Mustilassa kasvavat kestävät alppiruusut ja tärkeimpänä emopensaana oli mustilanalppiruusu. Jalostustyön tuloksena syntyneitä lajikkeita on ollut myynnissä vuodesta 1990 lähtien. Sen sijaan itse mustilanalppiruusua ei ole kasvatettu myyntiin juuri missään.

Alppiruusulaakson eteläosissa kasvavat alkuperäiset, vanhat mustilanalppiruusut on helppo tunnistaa pelkästään suuresta koostaan. Lehdet ovat tummanvihreitä, kiiltäviä ja suuria ja suojautuvat kylmältä ja kuivumiselta kiertymällä tiiviille rullalle pienelläkin pakkasella. Pensaat kukkivat runsaasti noin joka kolmas vuosi. Kukat ovat avoimen kellomaisia, valkeita ja ruskeatäpläisiä ja puhkeavat kesäkuun alkupuolella.

Suomenkielinen nimi
Mustilanalppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
brachycarpum
Muunnos (var.)
tigerstedtii
Koko
3–4 m.
Kotipaikka
Korea.
Kuvaus
Voimakaskasvuinen ikivihreä pensas tai pieni puu, jolla on kookkaat tummanvihreät lehdet. Valkeat, ruskeakuvioiset avoimen kellomaiset kukat ovat noin 20 kukan kukinnoissa.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, keskiravinteinen, tuore tai kostea, hyvin läpäisevä, hapan maaperä.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V. Avoimilla paikoilla lehdistö on herkkä keväthalloille.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_brachycarpum_tigerstedtii_yleiskuva_jsaarinen.jpg
rhododendron_brachycarpum_tigerstedtii_jreinikainen.jpg