Rhododendron przewalskii - nikolainalppiruusu

Nikolainalppiruusu, tieteelliseltä nimeltään vaikeasti lausuttava R. przewalskii, on nimetty kuuluisan venäläisen tutkimusmatkailijan Nikolai Mihailovitš Prževalskin (1839 ̶ 1888) mukaan. Tämä teki viisi tutkimusmatkaa siihen saakka lähes tuntemattomille seuduille Kiinan länsi- ja keskiosiin, Tiibetiin ja Mongoliaan kuvaten ja nimeten useita uusia eläin- ja kasvilajeja.

Nikolainalppiruusu on laajasta luontaisesta kasvualueestaan huolimatta hyvin harvinainen länsimaisissa kokoelmissa. Tähän lienee syynä sen vaikea lisättävyys niin pistokkaista kuin siemenistäkin, ja toisaalta kukintahalujen puute. Mustilassa nikolainalppiruusu on kasvanut kauan Alppiruusulaaksossa, mutta ei tiettävästi ole koskaan kukkinut, ja Ruissalossakin se kukkii vain harvoin. Kukattomuus ei johdu nuppujen huonosta talvenkestävyydestä. Kukkanuppuja ei vain yksinkertaisesti synny vanhoihinkaan pensaisiin. Tämä saattaa johtua meillä väärästä päivänpituudesta, mutta koska kukintahaluttomuutta raportoidaan Tanskastakin, syynä voi olla myös kasvukauden liian vähäinen lämpösumma. Mantereiseen ilmastoon sopeutunut nikolainalppiruusu voi saada kotiseudullaan osakseen melkoista paahdetta kesäisin, ja sen kerrotaankin kestävän hyvin kuivia oloja.

Kukattominakin nikolainalppiruusut ovat komeita lehtipensaita. Laajalla levinneisyysalueellaan ne ovat monimuotoisia ja kokokin vaihtelee matalan tyynymäisestä lähes puumaiseen.

Suomenkielinen nimi
Nikolainalppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
przewalskii
Koko
1–3-metrinen pensas.
Kotipaikka
Kiinan keskiosan vuoristot.
Kuvaus
Ainavihanta tiheä pensas, nahkamaiset soikeat 5–11-senttiset lehdet, joiden alapinnalla lehtien puhjetessa ohutta, kasvikauden mittaan häviävää nukkaa. Kukkii keväällä valkoisin, avoimen suppilomaisin kukin, joissa punainen kuvio.
Kasvupaikka
Hapan, ilmava ja tiurvepitoinen kasvualusta, joka ei saa kuivua. Tuulensuojainen ja puolivarjoisa kasvupaikka suojapuuston alla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_przewalskii_lehdet_jsaarinen.jpg