Rhododendron degronianum subsp. yakushimanum - yakushimanalppiruusu

Tuulen tuivertamalla vuorenhuipulla kasvaa pieni ainavihanta pensas, täydellisen puolipallon muotoinen yakushimanalppiruusu, jolla on soikeat, alapinnaltaan tiheän nukan peittämät lehdet. Paksun lumivaipan vihdoin sulaessa kesäkuussa puhkeavat nuppuvaiheessa vaalean ruusunpunaiset kukinnot muuttuen pian avauduttuaan valkoisiksi tai lähes valkoisiksi. Kukinnan jälkeen puhkeavia uusia lehtiä peittää paksu valkea tai kermanvärinen nukka, joka kesän mittaan häviää lehden yläpuolelta ja paljastaa tummanvihreän ja kiiltävän pinnan. Lehden alapinnalla nukka säilyy muuttuen hiljalleen tummemman ruskeaksi.

Pieni Yakushiman saari sijaitsee Japanin eteläkärjessä 120 km Kyushun eteläpuolella. Saaren korkein kohta nousee 1935 metriä merenpinnan yläpuolelle ja täältä, läheltä huippua löytyvät pienikokoisimmat ja kestävimmät yakushimanalppiruusut.

Yakushimanalppiruusu esiteltiin ensimmäisen kerran Euroopassa 1934, kun japanilainen kasvitieteilijä Koichiro Wada lähetti Englantiin Lionel de Rotschildille kolme yksilöä, joista kaksi selvisi hengissä. Tästä alkoi lajin voittokulku niin Euroopassa kuin USA:ssakin. Useita hyviä muotoja on nimetty ja laji on ollut innokkaan jalostustyön kohteena, kun on haluttu kehittää nykyaikaiseen pieneen puutarhaan sopivia talven-, tuulen- ja auringonkestäviä alppiruusuja.

Mustilaan ensimmäiset yakushimanalppiruusut istutettiin 1980-ja 1990-lukujen vaihteessa. Pensaat ovat menestyneet hyvin ja kukkivat hyvin kauniisti ja säännöllisesti, kunhan talvi ei ole liian ankara tai lumisuoja riittämätön. Hopeanhohtoiset uudet lehdet puhkeavat vasta kukinnan jälkeen juhannuksen tienoilla ja ovat kukinnan veroinen ilmestys.

Suomenkielinen nimi
Yakushimanalppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
degronianum
Alalaji (ssp.)
yakushimanum
Koko
60–120 cm. Hyvin hidaskasvuinen.
Kotipaikka
Yakushiman saari Japanissa.
Kuvaus
Ainavihanta, hyvin tiheä, kupolimaisen kasvuston muodostava pensas. Lehdet puhjetessaan valkonukkaiset, mutta yläpinnalta nukka kuluu kasvukaudella pois. Kellomaiset kukat puhjetessaan vaaleanpunaiset, muuttuen pian valkoisiksi.
Kasvupaikka
Aurinkoisen tai puolivarjoisan kasvupaikan ja keski- tai runsasravinteisen, tuoreen ja humuspitoisen, happaman kasvualustan kasvi.
Menestyminen
Vyöhyke I (II). Lumisuojan turvin voi menestyä vuosia pohjoisempanakin.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_yakushimanum_yleiskuva_jsaarinen.jpg