Rhododendron

Rhododendron hypoleucum - idänpursu

Suopursu on alppiruusu! Pursujen (Ledum) suku yhdistettiin alppiruusujen Rhododendron-sukuun 1990 perustuen molekyylisystematiikan tutkimuksiin. Suomalainen tutkija Harri Harmaja on nimennyt uudelleen useimmat tunnetut pursulajit, mukaan lukien tutun suopursumme, jonka tieteellinen nimi on nyt Rhododendron tomentosum (ent. Ledum palustre). Pursut risteytyvät eräiden alppiruusujen kanssa, mikä osaltaan todistaa sukulaisuussuhteesta.

Rhododendron ungernii-hybridi - artvininalppiruusuristeymä

Kaukasus-vuoriston neljästä ainavihannasta alppiruusulajista artvininalppiruusu (R. ungernii) on vähiten viljelty ja huonoiten tunnettu. Se muistuttaa jossain määrin nukka-alppiruusua (R. smirnowii), koska molemmilla lehtien alapinta on nukkainen. Lehtien yläpinta kuitenkin kaljuuntuu hyvin nopeasti lehtien saavutettua täyden kokonsa toisin kuin nukka-alppiruusulla, jolla yläpinnankin nukkaisuus jossain määrin säilyy. Luonnossa jopa kuuden metrin korkuiseksi kasvavan pensaan suurin viljelyarvo on myöhäisessä kukinnassa ja jopa 20 senttimetrin pituisissa lehdissä.

Rhododendron × wellesleyanum (R. catawbiense × maximum) - alppiruusuristeymä

Kahden läheisen sukulaislajin kohdatessa yhteisillä kasvupaikoilla syntyy usein näiden välisiä risteymiä. Tämä Mustilassa kasvava luontainen alppiruusuristeymä on esimerkki välimuodosta, joka muistuttaa kumpaakin vanhempaansa. Se on kerätty Yhdysvalloista Appalakkien vuoristosta appalakkienalppiruusuna (R. maximum), mutta herätti jo taimivaiheessa epäilyjä risteymätaustasta.

Rhododendron viscosum - tuoksuatsalea

Tuoksuatsalea on kesävihanta, monimuotoinen atsalealaji, joka useimpien sukulaistensa tapaan on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Luontainen levinneisyys sijoittuu Yhdysvaltain itäosiin ulottuen Mainen osavaltiosta Teksasiin. Pohjoisimmat alkuperät näyttävät menestyvän hyvin myös Etelä-Suomessa. Tuoksuatsalea kasvaa luontaisena kosteissa kuusimetsissä ja soitten liepeillä. Amerikassa sitä kutsutaankin suoatsaleaksi.

Rhododendron vaseyi - perhosatsalea

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan vuoristossa kasvaa luontaisena perhosatsalea. Kukkien avautuessa sen lehdettömille oksille toukokuussa näky on kuin parvi kauneimpia perhosia olisi laskeutunut toivottamaan kesän tervetulleeksi. Kukat ovat yleensä sävyltään vaihtelevan vaaleanpunaisia, mutta myös valkokukkaisia lajikkeita on nimetty.

Rhododendron periclymenoides - helluntaiatsalea

Helluntaiatsalea kukkii helluntain tienoilla toukokuun lopulla lehtien puhjetessa. Sen vaaleanpunaiset, pitkätorviset ja -heteiset kukat tuoksuvat hienon sitruunaisesti. Kotiseudullaan Pohjois-Amerikassa laji viihtyy hyvinkin varjoisilla paikoilla tammi- ja pyökkimetsissä Appalakkien rinteillä. Viileän kesän ilmastossa, kuten meillä, sen kuitenkin kerrotaan sietävän hyvin myös avoimia kasvupaikkoja.

Rhododendron japonicum - japaninatsalea

Japaninatsaleaa kasvaa kaikilla Japanin neljällä pääsaarella. Monista atsaleoista poiketen se ei luontaisesti ole metsäkasvi. Etelässä se kasvaa kuumilla ruohikkotasangoilla ja kallioisilla rinteillä, pohjoisempana suon laidoilla, kallioilla, pensaikoissa ja nummilla. Levinneisyysalueensa eteläosissa pensaat ovat joko puna- tai keltakukkaisia, pohjoisempana yleensä aina punakukkaisia. Kukat ovat amerikkalaisista atsaleoista poiketen iso- ja leveäteriöisiä.