Juniperus

Juniperus scopulorum - kalliovuortenkataja

Kalliovuortenkataja on levittäytynyt laajalle Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristossa useimmiten noin 1500 metrin korkeudella. Se muodostaa paikoitellen laajoja, maisemalle leimaa-antavia kasvustoja. Kalliovuortenkataja saattaa kasvaa yli kymmenmetriseksi, pylväsmäiseksi tai kartiomaiseksi puuksi tai siitä voi tulla epäsäännöllisen pyöreä pensas, joka haarautuu jo rungon tyvellä voimakkaiksi sivuhaaroiksi.

Juniperus sabina - rohtokataja

Rohtokataja kasvaa luontaisena Euroopan kaakkoisosassa, Alpeilla ja Karpaateilla, itä-Siperiassa sekä keski-Aasiassa 1000–3300 metrin korkeudella. Sen kasvupaikkoja ovat vuoristojen metsänrajavyöhykkeet ja vuoristometsien pensaskerrokset. Itä-Aasiassa kasvaa rohtokatajan muunnos, koreanrohtokataja (J. sabina var. davurica), jonka täysikasvuisissa yksilöissä on myös neulasmaisia lehtiä. Eurooppalaisella rohtokatajalla on vain suomumaisia neulasia.

Juniperus communis - (koti)kataja

Kataja eli kotikataja on maailman laajimmalle levinnyt havupuulaji. Se kasvaa kaikilla pohjoisen pallonpuoliskon mantereilla arktiselta tundralta subtropiikkiin. Tämä edellyttää hyvää sopeutumiskykyä erilaisiin olosuhteisiin. Katajan kasvupaikkavaatimukset ovatkin väljät. Sitä kasvaa sekä karuilla kallioilla että rehevissä lehdoissa.

Katajan kasvutapa vaihtelee pensasmaisesta, maata pitkin mataavasta pylväsmäiseen, joskus jopa puumaiseen muotoon. Eri muotoja esiintyy runsaasti näiden väliltä. Valikoituja muotoja myös tuotetaan ja myydään yleisesti lajikkeina.

Juniperus chinensis var. sargentii - sargentinkataja

Tämä Aasian itäisimmän äärilaidan kataja saatiin Arnold Arboretumiin (Harvardin yliopisto, USA) Japanista Hokkaidon saarelta 1892 ja nimettiin arboretumin ensimmäisen johtajan C. S. Sargentin (1841–1927) mukaan. Sitä kasvaa kaikkien Japanin saarten lisäksi Korean niemimaalla sekä Kuriileilla ja Sahalinin eteläosissa. Kasvupaikkana on yleisesti alapaljakan pensastiheiköt, niityt ja vierinkivilouhikot, mutta pohjoisimmilla alueilla lähinnä kivikkoiset merenrannikot.