Skip to main content

Ulsike 1992: 20.-21. Juglans mandshurica - mantsurianjalopähkinä

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-92-004 tai K09-92-014

alkuperä: Birobidjan, Venäjä 48 30'N x 133 00'E, korkeus merenpinnasta tuntematon tai Zavmnsk, Venäjä 50 00'N x 129 30'E, korkeus merenpinnasta tuntematon

Kotoisin Aasiasta esiintyen Kiinan itäosassa, Venäjän kaakkoisosassa sekä Pohjois-Koreassa. Jalopähkinöitä tunnetaan maailmasta n. 15 lajia Pohjois-ja Keski-Amerikasta, Euroopasta sekä Aasiasta. Meillä voidaan viljellä näistä mahdollisesti viittä, joista yksi on juuri mantsurianjalopähkinä.

Jalopähkinät ovat eksoottisimpia meillä viljeltyjä lehtipuita pitkien, jopa yli metrin mittaisten kerrannaisten lehtiensä vuoksi. Puu on leveäkasvuinen, usein monirunkoinen, kotiseudullaan n. 20 m korkea. Lehdet ovat kerrannaiset, 9-17-lehdykkäiset, väriltään himmeän kellanvihreät. Hedelmä on syötävä pähkinä, joka kypsyy lokakuussa. Mantsurianjalopähkinän sukulaiset, J. regia ja J. nigra sekä J. hindsii ovat arvostettuja lajeja syötävien hedelmien sekä puuaineksen (pähkinäpuu) vuoksi.

Mantsurianjalopähkinä viihtyy kosteissa, runsasravinteisissa lehdoissa.

Jalopähkinöiden siemen vaatii itääkseen 60-120 vrk. kylmästratifioinnin, jonka tämä siemenerä on saanut. Näinollen kylvö tulisi suorittaa välittömästi n. 5 cm syvyyteen. Suositellaan kylvettäväksi suoraan lavaan, josta taimet voidaan koulia jatkokasvatusalustalle seuraavana keväänä, mikäli suojaus jyrsijöitä vastaan on ollut riittävä. Taimi on isokokoinen. Itävyys n. 60 %, idätysaika 40-50 vrk.

Mantsurianjalopähkinän on todettu kestävän III-vyöhykkeellä, jopa pohjoisempanakin. Jalopähkinät risteytyvät helposti, niinpä puhtaan siemenen saanti Suomesta voi olla vaikeaa. Koe-erä on ilmasto-olosuhteiItaan meitä vastaavalta alueelta, ja tarkoituksena on kokeilla puhtaan siemenen kestävyysrajoja. Mantsurianjalopähkinä jää meillä yleensä 6-8 m. korkeaksi. Siemenerät on kerätty luonnonvaraisista kasveista luontaisen kasvualueen pohjoisosasta.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Juglans
Laji: 
mandshurica

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin