Skip to main content

Ulsike 1995: 78. Juglans ailanthifolia var. cordiformis - herttajalopähkinä

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-018

alkuperä: Montana, USA

Herttajalopähkinä on ikivanha viljelylaji, jota ei tunneta mistään luonnonvaraisena. Siinä mielessä se muistuttaa vaikkapa omenaa tai päärynää, joita myöskään ei tunneta mistään luonnonvaraisina. Sen oletetaan olevan kotoisin Japanista, josta se on levinnyt viljelyyn ympäri maailman.

Sitä viljellään ohutkuoristen, syötävien pähkinöidensä vuoksi. Suomessa herttajalopähkinää on mainittu kasvatettavan useissa kohteissa, mutta ainoastaan Karjalohjalla sijaitsevassa Tammiston arboretumissa on löydettävissä todisteita tämän lajin viljelystä. Sielläkään lajia ei tällä hetkellä kasva. Herttajalopähkinää pidetään japaninjalopähkinän muotona tai muunnoksena, mutta tämä tulkinta on osittain epävarma.

Laji on verrattain pienikasvuinen, usein vain suuri pensas, joka tuottaa ohutkuorisia, sileitä ja litistyneitä syötäviä pähkinöitä. Sen lehdet ovat jalopähkinöille tyypillisiä, suuria ja eksoottisen näköisiä kerrannaisia lehtiä, jotka saavat yleensä keltaisen syysvärin ennen varisemista.

Jalopähkinät ovat kasvualustan suhteen vaativia; ne viihtyvät kosteilla, syvämultaisilla mailla. Ne sietävät huonosti varjostusta ja tuulta. Kyseinen siemenerä on peräisin Montanasta, USA:sta, jossa ilmasto saattaa olla hyvinkin ankara nimenomaan talvenkestoa ajatellen. Herttajalopähkinän oletetaankin menestyvän jopa III-vyöhykkeellä, mikäli lisäykseen käytetty kanta on perimältään riittävän hyvää.

Jalopähkinälajien siemen itää yleensä 90-120 päivän kylmäkäsittelyjakson jälkeen. Osa siemenistä saattaa kuitenkin itää välittömästi kylvön jälkeen. Siemen suositellaan kylvettäväksi heti, jolloin se ei kuivu. Valtaosa taimista syntynee kylvöä seuraavana keväänä. Kylvös tulisi suojata oravilta ja muilta jyrsijöiltä.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Juglans
Laji: 
ailanthifolia var. cordiformis

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin