Skip to main content

Ulsike 1993: 37. Juglans ailanthifolia - japaninjalopähkinä

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-014

alkuperä: Habarovsk, Venäjä

Japaninjalopähkinää pidetään meillä viljeltävistä jalopähkinälajeista kestävimpänä. Se on kotoisin Kaukoidästä: Japanista, Sachalinin eteläkärjestä sekä aivan Amurin suistosta.

Jalopähkinät ovat meillä viljeltävistä lehtipuista ehkä kaikkein eksoottisimpia puolimetrisine lehtineen ja suurine syötävine pähkinöineen. Japaninjalopähkinä on aurinkoisilla, kosteilla ja ravinteikkailla paikoilla viihtyvä 6-12 m korkea, laajalatvuksinen puu, jonka puuaines muiden jalopähkinöiden tavoin on hyvin arvostettua.

Japaninjalopähkinän siemenellä on alkiolepotila, jonka purkamiseksi siemen on parasta kylvää kesällä, jolloin se saa mahdollisesti tarvitsemansa lämpökäsittelyn kylvökesänä sekä kylmäkäsittelyn seuraavana talvena. Siemen itänee kylvöä seuraavana keväänä.

Jalopähkinät eivät oikein sovellu astioissa kasvatettaviksi ja siemenet olisikin syytä kylvää penkkiin, jossa ne voisivat taimettua. Myös taimien talvetus ulkona astioissa on aina epävarmaa.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Juglans
Laji: 
ailanthifolia

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin