Skip to main content

Ulsike 1997: 104. Hamamelis virginiana - amerikantaikapähkinä

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-96-301

lisäyslähde: Parc d'Oka, Quebec, Kanada, 45°45'N, 74°10'W

Taikapähkinät ovat pensaita, joita esiintyy luontaisesti vain Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa. Lajeista kestävimpänä pidetään amerikantaikapähkinää, joka on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista. Se kasvaa aina Meksikonlahdelta eteläiseen Quebeciin saakka harvalukuisena yleensä lehtipuumetsissä ja niiden laiteilla.

Amerikantaikapähkinä kasvaa luontaisilla alueillaan noin 2 metrin korkuiseksi. Pensaan erikoinen ominaisuus on se, että se kukkii myöhään syksyllä, syys-lokakuussa keltaisin kukin. Hedelmä on kaksiosastoinen pähkylä, joka kuivuessaan aukeaa eräänlaiseksi 'kidaksi"  lennättäen siemenet jopa 10 metrin päähän. Amerikantaikapähkinä saa kauniin vaaleankeltaisen syysvärin. Nimensä tämä laji on saanut siitä, että Pohjois-Amerikassa sen varpua pidetään perinteisenä kaivonkatsomisvarpuna.

Laji viihtyy kosteilla ja runsasravinteisilla kasvupaikoilla ja menestyy hyvin varjostavan metsän alla. Se tulisikin istuttaa sellaiseen kasvupaikkaan, joka olisi mahdollisimman suojainen syyshalloja vastaan. Amerikantaikapähkinää on meillä viljelty hyvin vähän, lähinnä vain kokoelmissa. Saatujen kokemusten perusteella sitä on pidetty kestävänä vain l-ll - vyöhykkeillä. Nyt kokeiltava siemenerä on kerätty emokasveista, jotka ovat menestyneet ankarissa talviolosuhteissa lajin luontaisen esiintymisalueen pohjoisosassa, joten ne todennäköisesti edustavat talvenkestoltaan erittäin hyvää kantaa.

Amerikantaikapähkinän siemen on lepotilassa, joka purkautuu vasta lämmin- ja kylmäkäsittelyn jälkeen. Keväällä tai alkukesästä kylvetty siemen itää kylvöä seuraavana keväänä saatuaan luonnossa mainitut käsittelyt. Taimia tulisi kasvattaa tuulilta ja paahteelta suojatussa paikassa ja lopullisen istutuspaikan tulisi olla suojaisa.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Hamamelis
Laji: 
virginiana

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin