Skip to main content

Ulsike 1994: 49. Gleditsia triacanthos - kolmioka

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-279

alkuperä: tuntematon, lisäyslähde Chanhassen, Minnesota, USA 44 50'N x 93 30'W

Kolmioka on kotoisin Pohjois-Amerikan keski- ja itäosista. Sen luontainen levinneisyysalue on verraten eteläinen ulottuen pohjoisessa Michiganin ja Wisconsinin eteläosiin. Se on kuitenkin kestävä viljeltynä huomattavasti pohjoisempana ja sitä käytetään runsaasti maisemointiin.

Nimensä kolmioka on saanut terävistä, neulamaisista piikeistä, joita puun oksattomalla rungolla esiintyy yksittäin tai tiheinä ryppäinä. Puu saavuttaa luontaisesti jopa 30 m pituuden, mutta jää pohjoisempana pieneksi, 10 m mittaiseksi puuksi. Kolmioka on yleensä yksirunkoinen, ilmavalatvuksinen puu. Sen lehdet ovat n. 15 cm mittaiset. Puu saa yleensä keltaisen syysvärin melko aikaisin syksyllä.

Se kukkii vaatimattomin mutta voimakastuoksuisin vihrein kukin, joiden sanotaan olevan mehiläisten suosiossa. Hedelmä on punaruskea, jopa 30 cm mittainen palko. Lajista tunnetaan piikitön muunnos (var. inermis). Tästä muunnoksesta on jalostettu viljelyyn useita lajikkeita. Tämä siemenerä on peräisin tällaisesta 'Fairview' - nimisestä lajikkeesta, jonka sanotaan olevan voimakaskasvuinen ja hyvän syysvärin omaava.

Kolmioka on erittäin kestävä saasteita, suoloja ja kuivuutta vastaan. Niinpä sitä viljellään runsaasti mm. katupuuna Yhdysvalloissa. Puu ei siedä varjoa ja viihtyy parhaiten kosteilla, syvämultaisilla, kalkkirikkailla mailla. Se saattaa menestyä maamme eteläisissä osissa, tähän viittaisi myös puun luontainen kasvurytmi: kolmioka on yksi ensimmäisistä syysväriin pukeutuvista lajeista kotiseudullaan.

Kolmiokan siemen ei idä ennenkuin sen vettäläpäisemätön kuori on muuttunut vettäläpäiseväksi. Tämä tapahtuu liottamalla siementä kuumassa, noin +80 C vedessä. Veden annetaan jäähtyä huoneenlämpöön ja liotusta jatketaan kunnes siemen on turvonnut ja pehmennyt. Tämän jälkeen siemen kylvetään välittömästi ja se itänee n. 10 päivässä. Tämä siemenerä on kerätty viljellyistä kasveista luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelta.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Gleditsia
Laji: 
triacanthos

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin