Skip to main content

Ulsike 1993: 34. Cupressus arizonica - arizonansypressi

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-024

alkuperä: Tonto, Arizona, USA. 1 300 m 33 00' x 110 00'

Arizonansypressi kuuluu aitoon sypressisukuun, jonka edustajia on jäljellä noin 12 eri lajia Pohjois-Amerikassa, Kaakkois-Euroopassa, Himalajalla ja Kiinassa. Arizonansypressin pohjoisempi siieämpikuorinen muoto, jota koe-erä edustaa, kasvaa Arizonan keskiosissa 1300- 2 500 metrin korkeudessa.

Sateisimmilla suojaisilla rinteillä ja kanjoninreunoilla puu kasvaa 15- 25 m pitkäksi. Karuilla avoimilla paikoilla puut jäävät kituviksi pensaiksi. Lajia ei ole yleisesti luokiteltu kovinkaan kestäväksi ja sen yleinen menestyminen meillä olisi iloinen yllätys. Kuitenkin joukosta saattaa löytyä kestäviä yksilöitä, jotka hyvinkin menestyvät kevättalven auringolta ja tuulilta suojassa olevalla kasvupaikalla.

Arizonansypressin siemen vaatii itääkseen 30 vrk kylmäkäsittelyn, jolloin siemenen lepotila purkautuu. Kylmäkäsittely eli stratifiointi suoritetaan sekoittamalla siemen kosteaan hiekkaan tai turvehiekkaseokseen siten, että väliainetta on 3 kertaa siementen tilavuus. Tämän jälkeen seos pakataan esim. minigrip-pussiin ja säilytetään kylmässä jääkaapissa e.m. ajan. Pussia on syytä tarkkailla ajoittain.

Jos itäminen aikaa kylmäkäsittelyn kestäessä, on koko erä kylvettävä välittömästi. Muussa tapauksessa siemenseos kylvetään 30 vrk:n jälkeen normaalisti. Kuitenkin kesän edettyä jo pitkälle suosittelemme siementen kylvämistä vasta syksyllä lokakuussa, jolloin ne talven aikana saavat tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Ohuelti hiekalla peitellyn kylvöksen voi tämän ja muidenkin lajien kohdalla peittää laudanpätkällä tai lasinpalalla. Nämä suojaavat siemeniä saderyöpyiltä, estävät kylvösten kuivumista sekä suojaavat linnuilta ja jyrsijöiltä. Keväällä lautaa raottamalla tarkkaillaan itämistapahtumaa ja lauta poistetaan viimeistään, kun ensimmäiset sirkkataimet tulevat näkyviin.

Sypressit ovat heti itämisen jälkeen erityisen alttiita taimipoltteelle, joka on eräs sirkkataimia tuhoava sienitauti. Mikäli itäneiden taimien maanpintaa vastaan oleva osa tummuu ja taimi kaatuu vihreänä maahan on välittömästi vaihdettava kasvualusta.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Cupressus
Laji: 
arizonica

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin