Skip to main content

Ulsike 1992: 7. Carya cordiformis - karvashikkori

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koerän tunnus: K09-91-176

alkuperä: Waterloo Region, Ontario, Kanada 43 17'N x 80 17'W, 260 m.m.p.y.

Kotoisin Pohjois-Amerikan itäosasta levinneisyysalueen rajoittuessa Ontarion eteläosan lehtovyöhykkeeseen, idässä Atlantiin, etelässä Floridan pohjoisosiin ja lännessä preerian itäreunaan. Maapallolta tunnetaan n. 20 hikkorilajia, joista vain 2 Pohjois-Amerikan ulkopuolelta. Karvashikkori on yksi 3-4 hikkorista, joita voidaan ajatella viljeltävän maassamme ja näistä todennäköisesti kestävin.

Karvashikkori kasvaa kotiseudullaan lähinnä kosteilla, ravinteikkailla suistomailla. Se on hidaskasvuisina pidetyistä hikkoreista nopeakasvuisin saavuttaen yleisesti 20-25 m korkeuden; paikallisesti jopa 40 m korkeuden. Puu muodostaa leveän, tammenkaltaisen latvuksen ja on paljon käytetty koristepuu. Sen lehdet ovat kerrannaiset, yleensä 7-lehdykkäiset, 15-25 cm pitkät, päältä tumman kellanvihreät. Niiden syysväri on keltainen. Hedelmä on erittäin karvas, syötäväksi kelpaamaton pähkinä, joka kypsyy lokakuussa.

Kotiseudullaan karvashikkori on merkittävä puu teollisuudelle. Sen hyvin lahonkestävä puuaines on on haluttua sahatavaraa, jota kestävyytensä takia suositaan mm. urheiluvälineteollisuudessa. Karvashikkori on USA:n ja Kanadan merkittävin lihan savustukseen käytetty puu, joka antaa ruoalle erinomaisen aromin (true hickory smoke flavor). Se on myös erinomainen lämmönlähde so. polttopuu. Uudisasukkaat ovat käyttäneet karvashikkorin pähkinöistä puristettua öljyä lampuissa polttoaineena sekä iholle hierottuna reumalääkkeenä.

Siemen on saanut 60 vrk kylmäkäsittelyn ennen pakkaamista, ja se tulisi kylvää välittömästi n. 2 cm syvyyteen, koska siemenen itämisprosessi on käynnistynyt. Siemen itää hitaasti ja saattaa vaatia 40-50 vrk idätysajan. Itämistä voidaan nopeuttaa idättämällä lämpimässä n. 20-25 asteessa. Tämän jälkeen taimi koulutetaan vähitellen ulkoilmaan. Taimi vaatii ehdottomasti suojauksen hallalta. Se muodostaa erittäin kookkaan juuren, joka on otettava huomioon kylvöalustaa valmistettaessa. Jatkokasvatusalustan tulisi olla paahteelta ja hallalta suojattu, mielellään verhokasvien ympäröimä. Taimi on jyrsijöiden suosiossa ja nuorena erittäin hallanarka, joten ns. kasvuputken käyttö on suositeltavaa. Itävyys 60 %.

Karvashikkorin oletetaan menestyvän valitettavasti vain maamme lounaisimmissa osissa, vyöhykesuositus Ia. Puu saattaa menestyessään saavuttaa 8-10 m korkeuden. Siemenerä on kerätty aivan kasvin luontaisen menestymisalueen pohjoisosasta luonnonvaraisista puista.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Carya
Laji: 
cordiformis

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin