Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.
koe-erän tunnus: K09-93-170 tai K09-93-173
alkuperä: Delta, Manitoba, Kanada tai Katepwa Lake, Saskatchewan, Kanada
Punasaarni on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja se on alueen laajimmalle levinnyt saarnilaji. Sen luontainen alue ulottuu aina Meksikonlahdelta Kanadan mantereisiin keskiosiin saakka. Punasaarnea on viljelty meillä pitkään ja se on todettu paljon kestävämmäksi kuin oma, vaatelias ja huonon talvenkeston omaava lehtosaarnemme. Kaikki meillä viljellyt punasaarnialkuperät lienevät tuntemattomia, joten nyt tarjoutuu tilaisuus kokeilla alkuperältään tunnetuilla siemenerillä.
Punasaarni on keskikokoinen, verraten lyhytikäinen puu. Se saavuttaa n. 15 m pituuden ja mahdollisesti n. 150 vuoden iän. Saarnet tuottavat arvokasta puuainesta, jota käytetään panelointiin, huonekaluihin ja esim. urheiluvälineisiin. Punasaarni onkin eräs kiintoisimmista ulkomaisista puulajeista ajatellen metsänviljelyä. Saarnet puhkeavat lehteen myöhään ja varistavat lehtensä aikaisin. Punasaarni saa usein keltaisen syysvärin, eikä varista lehtiään ensimmäisissä halloissa, kuten kotimainen lehtosaarni. Avoimilla paikoilla kasvaessaan se on kaunis koristepuu.
Punasaarni on kasvupaikkansa suhteen vaatimattomampi kuin kotoinen saarnemme. Se viihtyy paremmin kuivemmilla paikoilla ja sietää paahdetta muita saarnilajeja paremmin. Punasaarni muodostaa tiheässä kasvatettuna oksista vapaan rungon.
Saarnilajien siemen itää hyvin eriaikaisesti. Idätyskokeissa nämä siemenerät ovat itäneet välittömästi, mutta osa siemenestä itänee vasta kylvöä seuraavana vuonna. Siemen tulisi kuitenkin kylvää välittömästi, jolloin ainakin osa siitä itänee heti. Saarnilajien idätyksen suhteen on oltava kärsivällinen. Kaikki siemen ei idä kylvövuonna. Ennen kylvöä tulee siementä liottaa vedessä 1-2 vrk. tai kunnes vesi alkaa värjäytyä.
Punasaarnesta on aiemmin erotettu kaksi rotua; varsinainen punasaarni on tämän tulkinnan mukaan itäinen rotu, jonka versot ovat karvaiset. Tätä rotua näyttävät maamme punasaarnet olevan. Läntinen rotu, jota aiemmin nimitettiin var. lanceolata tai var. subintegerrima on versoiltaan kalju. Onkin mielenkiintoista seurata, kuinka meillä tuntemattomampi läntinen rotu menestyy.