Ulsike 1993: 32. Picea glauca var. densata - tiheävalkokuusi

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-025

alkuperä: Black Hills, E-Dakota, USA 1 500 m mpy 44 00' x 104 00'

Valkokuusi (Picea glauca) kasvaa Pohjois-Amerikassa Atlantilta Tyynelle valtamerelle. Pohjoisimmat alkuperät soveltuvat jopa aivan Suomen pohjoisosiin. Päälajilla ei kuitenkaan ole erityistä koristearvoa ja suurin mielenkiinto kohdistuu sen metsätalouskäyttömahdollisuuksien selvittämiseen maan pohjoisosissa. Valkokuusesta tunnetaan kuitenkin lukuisia väri- ja kasvutapamuotoja, joita on yleisesti maailmalla käytetty viherrakentamisessa. Tutuin meille lienee kartiovalkokuusi (Picea glauca 'Conica'), joka kovina pakkastalvina on kärsinyt pahoin myös aivan Etelä-Suomessa.

Etelä-Dakotassa, Kalliovuorten itäpuolella Black Hills- vuorialueella kasvaa luonnonvaraisena tiivismuotoinen ja hidaskasvuinen "Mustien Mäkien kuusi ". Valkokuusesta laji eroaa paitsi pienemmän kokonsa myös hieman harmahtavien neulastensa puolesta. Mantereinen ja korkea alkuperä antaisi syyn olettaa, että tämä mielenkiintoinen alalaji menestyisi myös Suomen ilmastossa.

Valkokuusen siemen itää ilman esikäsittelyä. Siementä tulee liottaa ennen kylvöä 1 vrk. Kylvös peitetään ohuella hiekkakerroksella, jonka paksuus on riittävä, kun siemen on peittynyt. Liiallinen hiekkakerros hidastaa siemenen itämistä ja saattaa lisätä epänormaalien taimien määrää.

Suku
Picea
Laji
glauca var. densata
Ulsike
1993