Ulsike 1992: 4. Rhus typhina - samettisumakki

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-91-174

alkuperä: Guelph, Ontario, Kanada 43 32'N x 80 13'W, 350 m m.p.y.

Kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosasta rajoittuen pohjoisessa Ontarioon ja Quebeciin, idässä Atlanttiin, etelässä Delawaren lounaisosiin, mahdollisesti etelämmäksikin, sekä lännessä Tennesseehen. Samettisumakki on Suomessa mahdollisesti menestyvistä sumakeista todennäköisesti kestävin. Se on täysin kestävä mm. Ruotsissa Tukholman pohjoispuolelle asti. Samettisumakki on suosittu koristekasvi, josta on viljelyyn kehitetty useita lajikkeita.

Samettisumakki kasvaa kotiseudullaan 6-10 m korkeaksi puuksi tai juurivesalliseksi pensaaksi. Se viihtyy aurinkoisilla hiekkaperäisillä rinnemailla ja esim. teiden varsilla. Sen lehdet ovat kerrannaiset, 11-31-lehdykkäiset, 30-60 cm pitkät, ja väriltään tummanvihreät. Ne saavat upean syysvärin kaikissa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Samettisumakin hedelmä on punaisten karvojen peittämä marja, joka jää kasvun pystyissä, näyttävissä tertuissa lehtien varistua. Samettisumakki on tavallisesti kaksikotinen, marjat sijaitsevat emiyksilöissä.

Samettisumakki on merkittävä koristekasvi. Linnut käyttävät yli talven säilyviä marjoja ravintonaan, ja kasvin oranssinsävyistä puuainesta on käytetty koriste-esineiden valmistamiseen. Samettisumakin kosketus saattaa aiheuttaa iho-oireita allergikoille.
 
Samettisumakin siemenen kova kuori vaatii pehmittämisen fysikaalisen alkiolevon purkamiseksi. Tällainen toimenpide voidaan suorittaa useilla tavoilla; tämä siemenerä on saanut lyhyen kuumavesikäsittelyn. Niin ollen siemenen alkio on joutunut veden kanssa yhteyteen ja itämisprosessi on käynnistynyt. Siemen tulisikin kylvää välittömästi n. 0,5 cm syvyyteen. Samettisumakki vaatii sekä sirkkataimena että myöhemmin jatkokasvatusalustalla mahdollisimman paljon valoa sekä niukan kastelun. Sirkkataimi voidaan koulia jatkokasvatusalustalle heti, kun ensimmäiset varsinaiset kasvulehdet ovat puhjenneet. Itävyys n. 50 %, idätysaika 10-14 vrk.
 
Samettisumakin oletetaan menestyvän Suomessa vyöhykkeellä I. Menestyessään se saattaa saavuttaa 3-4 m korkeuden. Siemenerä on kerätty kasvin luontaisen esiintymisalueen luoteisosasta luonnonvaraisista yksilöistä.
 

Suku
Rhus
Laji
typhina
Ulsike
1992