Luontainen levinneisyys
Jättituija on kotoisin Pohjois-Amerikan luoteisosista. Sitä kasvaa kapealla rannikkovyöhykkeellä Kalliovuorten ja Tyynen valtameren välisellä alueella Oregonista aina Alaskaan saakka. Brittiläisessä Kolumbiassa se tunkeutuu sisämaahan aina Kalliovuorille.
Lajikuvaus
Jättituija kasvaa luontaisesti jopa 70 metrin pituiseksi puuksi. Se jää usein kuitenkin hieman pienemmäksi kotiseudullaan. Meillä jättituija on huomattavasti lyhyempi ja on saavuttanut vain 20 metrin pituuden. Usein se jää vielä lyhyemmäksi, vain kymmenmetriseksi. Jättituijan suomumaiset lehdet ovat päältä kiiltäviä, alta heikosti valkokuvioisia. Lehdet ovat paljon tuuheampia ja pitempiä kuin kanadantuijalla. Rungon kuori on säikeinen, ruskeanharmaa ja koristeellinen. Kukinto on käpy, joka kypsyttyään muuttuu kalpeanvihreästä vaaleanruskeaksi.
Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla
Jättituijaa on viljelty meillä jo lähes sadan vuoden ajan melko harvinaisena. Aluksi laji näytti lupaavalta, mutta pian huono siemenalkuperä sai aikaan puiden kuolemisen ankarina talvina. Paremmalla alkuperällä jättituija on menestynyt Suomessa I-II-vyöhykkeillä, mutta se kärsii etenkin maan itäosissa mantereisuudesta. Sen kestävyyttä meillä voitaisiin kenties vieläkin parantaa yhä paremmilla siemenalkuperillä. Viljelyrajan siirtäminen III-vyöhykettä pohjoisemmaksi lienee kuitenkin mahdotonta. Maailmalla sitä viljellään yleisesti vain mereisessä ja temperaattisessa ilmastossa, kuten esim. Brittein saarilla, missä siitä on viljelyssä useita lajikkeita.
Käyttö
Jättituija soveltuu erinomaisesti puuryhmiin ja yksittäiskasviksi. Se kaipaa kasvillisuuden suojaa menestyäkseen kunnolla.
Kasvupaikkavaatimukset
Jättituija on vaatelias kasvupaikan multavuuden sekä valoisuuden suhteen. Se vaatii ravinteikkaan, kostean kasvupaikan, joka ei saisi kuitenkaan routia. Jättituija vaatii ehdottomasti suojaa paahteelta ja viihtyy puolivarjossa.
Lisäys ja taimikasvatus
Jättituijaa lisätään siemenestä tai kasvullisesti pistokkaista. Tuore tuijan siemen itää hyvin, mutta ei ole kovin pitkäikäistä. Siemen tarvitsee itääkseen 30-45 vuorokauden kylmäkäsittelyn tai se voidaan kylvää myöhään syksyllä ulos, jolloin siemen saa kylmäkäsittelyn talven aikana ja itää seuraavana keväänä. Taimet koulitaan kuusen kasvatuskennoihin tai potteihin ja kasvatetaan näissä kaksi vuotta. Jatkokasvatusta varten taimet koulitaan peltoon, jossa ne kasvavat 2-4 vuotta halutusta koosta riippuen. Tämän nopeakasvuisen tuijalajin kasvatus on hyvin helppoa, mikäli kasvupaikka on suojaisa.