Tsuga

Tsuga mertensiana - vuorihemlokki

Vuorihemlokki on Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristojen ylärinteiden puulaji, jonka levinneisyysalue ulottuu Alaskasta Kaliforniaan. Sen kasvupaikkoja ovat tuoreet, keskiravinteiset metsät, kangaskorvet ja kalliokot, ja se suosii viileitä, kosteita pohjoisrinteitä. Vuorihemlokkia usein pidetään sukunsa kaunottarena. Muista hemlokeista poiketen vuorihemlokin päältä kuperat neulaset ovat samanvärisiä molemmilta puolilta ja siirottavat eri puolille. Tämä antaa puulle kauniin pörröisen setrimäisen olemuksen.

Tsuga heterophylla - lännenhemlokki

Pohjois-Amerikan länsiosista kotoisin oleva lännenhemlokki on sukunsa kookkain puu. Voimakasta varjostusta kestävä lännenhemlokki kasvaa rinnemetsissä sekapuuna tai muodostaa tiheitä metsiä. Lännenhemlokin latvus on kapean kartiomainen, oksat ovat lähes vaakasuoria. Latvan huippu ja pääoksien kärjet nuokkuvat sirosti hemlokeille tyypilliseen tapaan. Neulaset ovat keskenään eripituisia ja siirottavat kampamaisesti sivuille ja ylös peittäen oksat tuuheina, vanhemmiten kaukaa katsottuna sammalmaisina kerroksina.

Tsuga diversifolia - japaninhemlokki

Hemlokkien (Tsuga) suku on saanut tieteellisen nimensä suoraan japaninkielen hemlokkia tarkoittavasta tsuga-sanasta. Japaninhemlokki on toinen suvun kahdesta japanilaisesta lajista, ja kasvaa luontaisena Honshun saarella 900–2200 metrin korkeudella vuorten ylärinteillä melko lähellä metsänrajaa. Parhailla kasvupaikoilla se saavuttaa jopa 25 metrin pituuden, mutta jää ylärinteillä matalaksi pensaaksi. Latvus on muihin hemlokeihin verrattuna häkellyttävästi lehtipuumaisen tuuhea ja leveä.

Tsuga canadensis - kanadanhemlokki

Kanadanhemlokki kasvaa laajalla alueella itäisessä Pohjois-Amerikassa. Se on muiden hemlokkien tapaan metsän viimeisen kehitysvaiheen puu, joka nuorena viihtyy varjostavan puuston alla. Varjoon sopeutumisesta kielii sen tuuhea, oksat peittävä neulasisto. Hemlokeille tyypilliseen tapaan kanadanhemlokin latvat ja oksanpäät nuokkuvat sirosti. Puu kasvaa melko hitaasti, mutta siitä tulee vanhemmiten kookas ja leveä. Avonaisella paikalla se haaroittuu ja pensastuu.

Tsuga diversifolia - japaninhemlokki

Japaninhemlokki kasvaa Japanissa Honshun saarella 900- 2200 metrin korkeudessa. Laji kasvaa vuorten ylärinteillä melko lähellä metsänrajaa.

Parhailla kasvupaikoilla kasvaessaan puu saavuttaa jopa 25 metrin pituuden, mutta ylärinteillä puut jäävät huomattavasti pienemmiksi. Eurooppaan istutetut koristepuut ovat yleensä jääneet pensasmaisiksi.