Kalmia

Kalmia latifolia - leveälehtikalmia

Leveälehtikalmia kasvaa luontaisena Pohjois- Amerikan itäosissa. Siellä se viihtyy metsissä ja louhikoissa, puolivarjossa puiden latvusten alla, ja muodostaa laajoja, tiheitä kasvustoja. Se on kookas, ainavihanta pensas, joka voi parhaimmillaan kasvaa usean metrin korkuiseksi pikkupuuksi. Kesällä oksat peittyvät sarjamaisista kukinnoista, joissa on erikoisen ratasmaisia, yleensä valkoisia tai vaaleanpunaisia kukintoja.

Kalmia angustifolia - kapealehtikalmia

Kapealehtikalmiaa kasvaa laajana kasvustona Mustilan Tuijalaaksossa lammen liepeillä. Ainavihanta varvikko kukkii heinäkuussa. Silloin ylimmissä lehtihangoissa on runsaasti pieniä, avoimen maljamaisia, ruusunpunaisia kukkia, joiden yläpuolella on kimppuina uusia lehtiä ikäänkuin kruununa.

Luontaisena kapealehtikalmia kasvaa Pohjois-Amerikan itäosissa karuissa kangasmetsissä, nummilla, soilla ja kalliomailla. Sillä on useita englanninkelisiä nimiä, jotka kuvaavat sen myrkyllisyyttä, esimerkiksi Sheep-poison, lammasmyrkky, Lamb-kill, karitsansurma ja Calf-kill, vasikansurma.