Lonicera

Lonicera xylosteum - lehtokuusama

Lehtokuusama on Suomessa luonnonvarainen, rehevien lehtojemme varjoa rakastavia tyyppikasveja. Se on harittavahaarainen pensas, joka kukkii varhain keväällä heti silmujen puhjettua, kellanvalkoisin, pienin tuoksuvin kukin. Kukinnan päätyttyä kehittyvät yhteenkasvaneita punaherukoita muistuttavat, koristeelliset marjat. Ne ovat myrkyllisiä.

Lonicera maackii - koreankuusama

Koreankuusama tuo lehtevimmillään mieleen jonkin eksoottisemman kasvisuvun edustajan. Kauniisti kaartuvissa oksissa on säännölliseksi kuvioksi vastakkain asettuneet lehdet, joiden hankoihin puhkeaa kesäkuussa kaksi valkoista kukkaa. Syksyllä kukkien tilalle kehittyvät kirkkaanpunaiset, lievästi myrkylliset marjat.

Lonicera caerulea - sinikuusama

Suomessa sinikuusamaa kasvaa luontaisena vain Kuusamossa, jossa se on uhanalaisena rauhoitettu. Sitä käytetään kestävyytensä ja vaatimattomuutensa vuoksi paljon puutarhakasvina koko maassa ja satunnaisesti sitä tavataan myös viljelykarkulaisena.

Sinikuusama on kestävä, matala, sinivihreälehtinen pensas, joka on yhtä leveä kuin korkeakin. Toukokuussa puhkeavat kukat ovat kellertävänvalkoiset. Juhannuksen jälkeen kypsyvät siniset marjat, jotka ovat karvaan makuisia ja sisältämiensä saponiinien vuoksi lievästi myrkyllisiä.

Lonicera alpigena - alppikuusama

Keski-Euroopan vuoristoalueilla kasvava alppikuusama viihtyy auringossa, mutta pysyy kauniina ja lehtevänä varjoisampaankin kasvupaikkaan istutettuna. Matalahkon ja tuuhean pensaan lehdet ovat päältä kiiltävän tummanvihreät ja aika kookkaat kuusaman lehdiksi. Ne ovat muodoltaan soikeansuikeat ja lyhytruotiset, alta vaaleammat ja alkuun karvaiset. Pienet, pitkäperäiset kuusamankukat ovat kellertäviä ja kukan tukilehti on usein punertava, kuten kukinnoissa sikiäinten esilehdetkin. Kukinnot ovat muutaman sentin pituisissa perissä.