Rosa

Rosa koreana - koreanruusu

Koreanruusu kasvaa luonnossa kivisillä rinteillä ja metsänreunoissa Koreassa, Pohjois-Kiinassa ja Venäjän Kaukoidässä. Koreanruusu on läheistä sukua tutulle juhannusruusulle (R. pimpinellifolia 'Plena'), ja sen yksinkertaisen kauniit kukat ja siro lehdistö ovat villiruusujen ystävän mieleen. Kukkien väri voi vaihdella valkoisesta vaaleanpunaiseen yksilöstä ja alkuperästä riippuen. Syksyllä koreanruusuun muodostuu koristeellisia, oranssinpunaisia, pitkulaisia kiulukoita, ja lehdet saavat kauniin syysvärin ennen varisemistaan.

Rosa glauca - punalehtiruusu

Punalehtiruusu on helppo tunnistaa muista ruusuista, sillä sen lehdet ja oksarankojen yläosat punertavat aivan erityisen sinihärmeisellä tavalla. Aikaisemmin laji tunnettiinkin nimellä Rosa rubrifolia.

Tyypillisen lehtivärinsä punalehtiruusu saa parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Se kukkii kesäkuun lopulla yksinkertaisin, vaalean ruusunpunaisin kukin, jotka tuoksuvat heikosti. Kukat ovat pienehköjä, mutta niiden väri saa hyvää kontrastia lehdistä. Syksyllä ruusu tekee runsaasti punaisia, pulleita ja pitkänomaisia kiulukoita ja saa hyvän syysvärin.