Euonymus

Euonymus macropterus - lyhtysorvarinpensas

Lyhtysorvarinpensas on kotoisin Itä-Aasiasta ja saatu Mustilaan Sahalinin saarelta. Se poikkeaa muista Mustilassa viljellyistä sukulaisistaan vankoilla oksillaan ja suurilla silmuillaan sekä erityisen kookkailla hedelmillään. Vuosikasvu käynnistyy kirkkaanvihreänä jo varhaiskeväällä. Loppukesällä kehittyvät riippuvat siemenkodat, jotka avautuvat lyhty- tai potkurimaisesti vapauttaen oranssin siemenvaipan peittämät varsinaiset siemenet.

Euonymus planipes - kirsikkasorvarinpensas

Sorvarinpensaiden suvussa on useita kauniita lajeja. Monet pitävät kirsikkasorvarinpensasta niistä kauneimpana. Sillä on eurooppalaista sukulaistaan (E. europaeus) kookkaampi ja avoimempi kasvutapa sekä suuremmat lehdet. Kirsikkasorvarinpensas erottuu myös nuokkuvilla oksillaan ja isommilla siemenkodilla. Syysväreissä se kilpailee kauneuskuningattaren tittelistä pallesorvarinpensaan (E. alata) kanssa.

Euonymus atropurpureus - amerikansorvarinpensas

Rento-oksainen amerikansorvarinpensas muodostaa ajan mittaan tuuheaa pusikkoa. Loppukeväällä puhkeavat kukat ovat värikkäitä ja useimmista sorvarinpensaista poiketen tummanpunaisia, mutta ne jäävät osittain lehdistön peittoon. Pensaan lehdissä on komean punainen syysväri, joka säväyttää Mustilan Etelärinteellä loppusyksystä. Silloin myös pienet mutta lukuisat aniliininpunaiset hedelmäkodat avautuvat ja oranssinpunaisen siemenvaipan peittämät siemenet tulevat näkyviin.