Weigela

Weigela 'Eva Rathke' - tarhakotakuusama 'Eva Rathke'

Tarhakotakuusamat ovat komeita pensaita kukkiessaan kesäkuussa. Ne ovat komeakotakuusaman (W. florida) ja kevätkotakuusaman (W. preacox) välisiä risteymiä. 'Eva Rathke' -lajikkeella lehdet ovat tavallista tummemmat ja näyttävän, torvimaisen kukan väri on karmiininpunainen.

Ilman lumisuojaa tarhakotakuusamat saattavat menehtyä etelämmässäkin, joskin yleensä kasvavat uudelleen juuresta. Mustilan suojaisalla Terassilla 'Eva Rathke' on menestynyt vuosikymmenet talvehtien lumen alla.

Weigela middendorffiana - keltakotakuusama

Keltakotakuusama on alku- ja keskikesän helmiä kukkiessaan vaaleankeltaisin torvimaisin kukin. Kukissa olevan laikun väri muuttuu kukinnan edetessä oranssista ruosteenpunaiseksi. Harvoin nähty keltakotakuusama on sukunsa kestävin laji ja on menestynyt erinomaisesti Oulussa ja Kuusamossa saakka. Pensaan kasvutapa on pysty, mutta lumi painaa oksia sivuille, jolloin se peittää kasvupaikkansa hyvin.

Weigela florida - komeakotakuusama

Komeakotakuusaman tieteellisessä nimessä florida kertoo pensaan olevan kukkea; kotipaikan kanssa sillä ei ole tekemistä, sillä komeakotakuusama tulee Itä-Aasiasta. Viroksi kasvi on kaunis weigela. Nimet kuvaavat hyvin tätä runsas- ja ruusunpunakukkaista pensasta, jonka heleänvihreät lehdet korostavat kukkien väriä. Puhjetessaan lehdet ovat hieman punertavia. Lämpimänä kesänä kukinta saattaa jatkua myöhälle syksyyn.