Skip to main content

Ptelea trifoliata

Ulsike 1994: 59. Ptelea trifoliata - Ptelea

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-277

alkuperä: tuntematon, lisäyslähde Chanhassen, Minnesota, USA

Ptelea on aromaattinen pensas tai pieni puu. Se on kotoisin Pohjois-Amerikan keski- ja kaakkoisosista. Sen luontainen levinneisyysalue ulottuu Meksikosta aina Suurten järvien etelärannoille. Viljeltynä sitä on jopa Kanadassa.

Ptelean kukinta on huomaamatonta, sillä kukat ovat mitättömät kellanvihreät ja tuoksuttomat. Sen hedelmä on kuin suuri, kovakuorinen jalavan hedelmä, sen voidaan sanoa muistuttavan myös perunalastua. Ptelean lehdet muodostuvat kolmesta lehdykästä. Lehdykät saattavat olla varsin kookkaita ja kiiltävänvihreitä. Niiden syysväri on keltainen.

Ptelea vaihtelee kooltaan hyvin paljon. Kotiseuduillaan se voi olla 5-6 m mittainen pieni puu tai 2 m mittainen pensas. Meillä se jäänee pensaaksi, mutta se voidaan leikata pikku puuksi.

Siemen vaatii kylmäkäsittelyn itääkseen. Siemen suositellaan kylvettäväksi syksyllä ulos, jolloin se itää kylvöä seuraavana keväänä.

Ptelea on meillä viljeltynä arka, mutta sen toivotaan menestyvän ainakin I-vyöhykkeellä. Se viihtyy parhaiten hyvin läpäisevillä hiekkamailla, mutta saattaa meillä vaatia lihavampaa kasvualustaa.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Ptelea
Laji: 
trifoliata

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content