Skip to main content

Larix sibirica

Larix sibirica (Larix archangelica, Larix sukaczevii) - siperianlehtikuusi

larix_sibirica_latvus_jsaarinen.jpg

Siperianlehtikuusi kasvaa luontaisena Uralvuoriston kummallakin puolella. Se on leviämässä länteen ja lähimmät luontaiset siperianlehtikuusikot kasvavat nykisin Äänisen itärannalla. Suomessa siperianlehtikuusi kasvoi ennen viimeistä jääkautta ja menestyy nykyisinkin hyvin lähes koko maassa. Suora runko ja hienot oksat tekevät siitä ihanteellisen metsäpuun. Sen latvus on kapean kartiomainen. Nuoret oksat ovat muita lehtikuusia jäykempiä ja harvoin riippuvia. Siperianlehtikuusi tulee lehtikuusista ensimmäisenä ruskaan.

Siperianlehtikuusta on Suomessa viljelty jo 1700-luvulta lähtien. Vanhin tunnettu metsikköistutus on Karjalan kannaksella sijaitseva Raivolan (Lintulan) lehtikuusikko, jota pidetään parhaana Suomen oloin soveltuvana siemenlähteenä. Raivolan lehtikuusikon vanhimmat osat perustettiin 1700-luvulla siemenestä, joka kerättiin Arkangelista, ja istutusta täydennettiin myöhemmin toisella alkuperällä Uralin länsipuolelta. Ekologisesti sopeutuvaista Raivolan lehtikuusta on viljelty menestyksellisesti koko Skandinaviassa Islantia myöten.

Raivolan alkuperää oleva siperianlehtikuusimetsikkö perustettiin Kotikunnaanmäen koillislaidalle 1928. Lepistössä kasvavaa myös Länsi-Siperian Tomskista peräisin olevaa siperianlehtikuusta, joka ekologisista syistä ei ole kasvanut alkuunkaan yhtä hyvin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Siperianlehtikuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Larix
Laji: 
sibirica
Koko: 
Suomessa täysikokoisena 20–40 m. Raivolassa mitattu 53 m.
Kotipaikka: 
Venäjä.
Kuvaus: 
Kapeahkon kartiomainen havupuu. Kauneimmillaan keväällä uusien vaaleanvihreiden neulasten puhjetessa ja syksyllä ruskassa. Soveltuu erinomaisesti metsänviljelyyn.
Kasvupaikka: 
Valoavaativa. Viihtyy keski- ja runsasravinteisilla kasvupaikoilla, myös savimailla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I) II–VII (VIII).

Larix sibirica - siperianlehtikuusi

Avainsana(t)

Nimensä mukaisesti laji on kotoisin Siperiasta, jossa se levittäytyy laajoille alueille Uralvuoriston kummallakin puolella. Laji on leviämässä länteen ja lähimmät luontaiset siperianlehtikuusikot kasvavat jo Äänisen itärannalla. Suomessa laji menestyy hyvin koko maassa aina metsänrajalle asti.

Metsikkö on istutettu vuonna 1928. Siemen on peräisin Karjalan kannakselta, Raivolasta, jota pidetään parhaana meidän oloihimme soveltuvana siemenlähteenä. Raivolan siemenlähde on osoittautunut ekologisesti erittäin sopeutuvaksi, sillä se menestyy koko Skandinaviassa aina Islantia myöden. Raivolan lehtikuusimetsän vanhimmat osat perustettiin vuosina 1738–1770 siemenestä, joka kerättiin Arkangelista, myöhemmin etelämpää Uralin länsipuolelta.

Suomessa on siperianlehtikuusta viljelty jo yli 200 vuoden ajan ja sitä pidetään kestävänä ja nopeakasvuisena. Suora runko ja hienot oksat tekevät siitä ihanteellisen metsäpuun.

Lehtikuusen puuaines on kohtalaisen lahonkestävää, mistä johtuen sitä on käytetty kosteiden paikkojen rakenteisiin mm. ratapölkyiksi sekä paalutuksiin. Koristeellinen puu soveltuu myös paneeleihin. Lehtikuusen käyttöä vaikeuttaa kuitenkin sen voimakas eläminen ja kiertyminen kuivattaessa.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Larix
Laji: 
sibirica

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content