Skip to main content

Gymnocladus

Gymnocladus dioicus - kentuckynpapupuu

Kentuckynpapupuu on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista. Puu on alueella jokseenkin harvalukuinen luonnonvaraisena ja esiintyy miltei aina yksittäispuina sekametsässä. Se on merkillinen ilmestys jykevine oksineen ja pienistä lehdyköistä koostuvine valtavine, kahteen kertaan parilehdykkäisine lehtineen. Uudisasukkaiden sanotaan käyttäneen kentuckynpapupuun paahdettuja siemeniä kahvin korvikkeena. Siitä onkin käytetty nimeä kentuckynkahvipuu. Ainakin tuoreena siemen on kuitenkin myrkyllinen ja pahanmakuinen.

Kentuckynpapupuu puhkeaa lehteen myöhään ja varistaa lehtensä aikaisin. Reilusti yli puolet vuodesta se on ilman elonmerkkejä, siksi kreikankielinen sana Gymnocladus eli paljasoksainen sen tieteellisessä nimessä. Eteläisen Kanadan ranskankieliset kutsuvat sitä nimellä chicot, kuollut puu, nähtävästi samasta syystä. Suomessa kentuckynpapupuu ponnistaa kasvuun vasta juhannuksen tienoilla säitten kunnolla lämmettyä. Puun menestymistä Suomessa näyttääkin rajoittavan liian lyhyt ja viileä kesä, sillä varsinkaan nuorten tainten versot eivät ehdi tuleentua ennen syyspakkasia ja paleltuvat yhä uudestaan samaan mittaan. Kestävyys näyttää hieman paranevan kun taimi varttuu parin metrin mittaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kentuckynpapupuu
Heimo: 
Fabaceae
Suku: 
Gymnocladus
Laji: 
dioicus
Koko: 
2–4 m. Luonnossa jopa 20 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosa, rajoittuen pohjoisessa Ontarion eteläosan lehtovyöhykkeeseen, idässä Appalakkeihin, etelässä Missourin pohjoisosiin ja lännessä preeriaan.
Kuvaus: 
Nopeakasvuinen puu, lehtilavat 30–75 cm mittaiset, kahteen kertaan parilehdykkäiset. Harmaa, uurteinen runko.Kukat vihreänvalkoiset, tähtimäiset. Palkohedelmät eivät ehdi kypsyä Suomessa.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, lämmin ja suojaisa kasvupaikka, jossa hallaton kasvukausi on mahdollisimman pitkä.
Menestyminen: 
Vyöhyke (Ia). Taimena arka syyspakkasille.

Ulsike 1992: 9. Gymnocladus dioica - kentuckynkahvipuu

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-91-209 Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Gymnocladus
Laji: 
dioica

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content