Skip to main content

Corylus avellana

Corylus avellana - euroopanpähkinäpensas

corylus_avellana_siemen_jreinikainen.jpg

Pähkinäpensaan luontainen levinneisyysalue kattaa Aasian luoteisosat ja Euroopan aina Välimeren rannikolta Keski-Skandinaviaan ja Suomen rannikolle. Suomessa se kasvaa runsasravinteisissa lehti- ja sekametsissä. Se suosii rinteitä ja kallioiden alustoja ja viihtyy lehtometsien suojissa.

Mustilassa kotimaista alkuperää olevat pähkinäpensaat on istutettu kaakkoon avautuvalle lämpimälle, lehtomaiselle rinteelle viimeistään 1910-luvulla. Istutuksessa on luultavasti ajateltu myös pensaiden tuottamia syötäviä hasselpähkinöitä. Pensaiden yläpuolella kohoavat korkeat havupuut luovat Pähkinärinteelle sopivasti varjoa. Kookkaiden pähkinäpensaiden ulospäin kaartuvat rangat muodostavat lehteviä holvistoja, jotka ovat toukokuussa heleän vihreitä, kesällä syvänvihreitä ja syksyllä kauniin keltaisia. Lehtien kasvettua täyteen kokoonsa pähkinäpensas varjostaa tehokkaasti kasvualustansa. Maahan putoavat lehdet maatuvat hedelmälliseksi mullaksi, joka parantaa aluskasvillisuutena olevien pensaiden ja monivuotisten kasvien kasvuedellytyksiä.

Varhain keväällä pensaita koristavat keltaiset riippuvat hedekukinnot. Pölytyksen jälkeen pieniin emikukintoihin kasvavat yhdislehtisen suojuksen ympäröimät pähkinät. Kun suojuslehdet syyskuussa avautuvat, ovat pähkinät valmita kerättäväksi. Pähkinöiden keruu elo- ja syyskuussa on tärkeä vuotuinen työ arboretumissa. Keruutyöhön osallistuvat tarmokkaasti myös puiston oravat.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Euroopanpähkinäpensas
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Corylus
Laji: 
avellana
Koko: 
2–5 m.
Kotipaikka: 
Eurooppa, Pohjois-Afrikka, Länsi-Aasia.
Kuvaus: 
Monirunkoinen, pystyhaarainen pensas. Kauniit, riippuvat hedekukinnot keväällä. Syksyllä kypsyvät pähkinät syötäviä.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, tuore, runsasravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Corylus avellana - pähkinäpensas

Pähkinäpensas on metsiemme aarteita, jonka viljelyn soisi nykyisestään yleistyvän. Suurin osa suomalaisista tuntee pähkinäpensaan pähkinät eli hasselpähkinän paremmin kuin itse pensaan. Pähkinät tuodaan meille yleensä etelämpää Euroopasta, mutta toki Lounais-Suomen ja saariston pähkinäpensasalueilla hasselilla on pitkät hyödyntämisperinteet, menneinä vuosikymmeninä myös kaupallisesti. Pähkinäpensas on Euroopassa levinnyt laajalle alueelle. Esiintymisalue noudattelee melko lailla saarnen levinneisyyttä, tosin pähkinäpensas kasvaa etelärajallaan pitkin Välimeren pohjoisrannikkoa.

Pähkinäpensaan hienoimpia ominaisuuksia on sen kyky menestyä voimakkaassa varjossa. Näin se olisi mainio kasvi täydentämään mm. puistometsien lajivalikoimaa. Tammimetsän perustajan tulisi istuttaa aina muutamia pähkinäpensaita tammien tyviä suojaamaan ja maaperää hoitamaan.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Corylus
Laji: 
avellana

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content