Chamaecyparis

Chamaecyparis pisifera 'Squarrosa' - hernesypressilajike

Hernesypressi on suurelle yleisölle lähes tuntematon laji, vaikka sitä on viljelty Suomessa 1900-luvun alkuvuosista lähtien. Tämä japanilainen havupuu on kotimaassaan suosittu koristepuu ja siitä on vuosisatojen kuluessa valikoitu lukematon määrä erilaisia muotoja. Joillakin erikoismuodoilla on nuoruusmuotoiset, neulasmaiset lehdet, kuten juuri tällä ’Squarrosa’-lajikkeella. Länsimaisia kasvitieteilijöitä tämä muoto hämäsi siinä määrin, että se aluksi kuvattiin kuuluvaksi omaan sukuunsa Retinospora.

Chamaecyparis lawsoniana - lawsoninsypressi

Uhanalainen lawsoninsypressi esiintyy luontaisena vain Klamath-vuoriston laaksoissa Oregonin ja Kalifornian rajaseuduilla. Se edustaa puiden raskasta sarjaa, sillä se voi kasvaa 70 metrin korkuiseksi ja sen runko voi olla halkaisijaltaan neljä metriä. Ikää vanhimmalla elossa olevalla puulla kerrotaan olevan yli 1800 vuotta. Uhanlaiseksi tämän puun on tehnyt sienitauti (Phytophtora lateralis), joka ilmeisesti ihmisen tuomana on levinnyt lawsoninsypressin luontaisille kasvupaikoille. Puu ei kestä juuristoon leviävää tautia, vaan näivettyy vääjäämättä tartunnan saatuaan.

Cupressus nootkatensis - nutkansypressi

Nutkansypressi on pitkine, nuokkuvine oksineen ja riippuvine pikkuoksineen Välimerensypressin (Cupressus sempervirens) täysi vastakohta. Tuuhea sinivihreä lehvästö peittää lähes kokonaan kauniin kanelinruskean, pitkinä säikeinä pinnastaan repeilevän koristeellisen rungon. Kuumina päivinä nutkansypresseistä löyhähtää väkevä, lyijykynämäinen tuoksu.