Acer sieboldianum

Acer sieboldianum - sirovaahtera

Sirovaahtera on Japanin vuoristometsissä kasvava kaunis pikkupuu, jonka oksat kasvavat kauniisti kerroksittain. Tiheästi toistensa lomaan asettuneet pyöreät, säännöllisesti liuskoittuneet lehdet saavat loisteliaan syysvärin ennen varisemistaan.

Sirovaahtera on Suomessakin kestävän kasvin maineessa, mutta tarkemman tutkiskelun alla lähes kaikki Suomessa kasvavat sirovaahterat ovat osoittautuneet lähisukuiseksi koreanvaahteraksi (Acer pseudosieboldianum). Näin on myös Mustilassa, jonne aitoa sirovaahteraa on saatu vasta aivan äskettäin ja istutettu Pähkinärinteeseen.

UKK: 15. Acer sieboldianum - sirovaahtera

Luontainen levinneisyys

Sirovaahtera on kotoisin Japanista, jossa sitä kasvaa maan eteläisillä saarilla merenpinnan läheisyydessä.

Lajikuvaus

Sirovaahtera on suurikasvuinen pensas, joka luontaisesti kasvaa noin 10 metrin mittaiseksi. Meillä se on jäänyt pienemmäksi, n. neljän metrin mittaiseksi. Sen lehdet ovat kauniisti liuskoittuneet. Ne saavat keltaisen-punaisen syysvärin. Kukinto on useimpien vaahteroiden tapaan vaatimaton ja väriltään vihertävä. Hedelmä on vaahteroille tyypillinen.

Acer sieboldianum - sirovaahtera

Sirovaahtera on kotoisin Japanin pääsaarten vuoristoista. Se on suurikasvuinen pensas, joka luontaisesti kasvaa noin 10 metrin mittaiseksi. Sen lehdet ovat kauniisti liuskottuneet ja ne saavat oranssinpunaisen syysvärin.

Sirovaahtera vaatii menestyäkseen syvämultaista, lämmintä kasvualustaa. Se viihtyy puolivarjossa ja hyötyy muiden kasvien antamasta suojasta. Kaunis sirovaahtera sopii pensasryhmiin, yksittäispensaaksi muiden kasvien oheen sekä metsäpuutarhoihin.