Skip to main content

Acer negundo

Acer negundo - saarnivaahtera

acer_negundo_siemenoksa_jreinikainen.jpg

Saarnivaahtera on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se on amerikkalaisista vaahteralajeista laajimmalle levinnyt. Ulkonäöltään se poikkeaa suuresti muista vaahteralajeista, sillä sen lehdet muistuttavat saarnen (Fraxinus) lehtiä. Ne ovat päätöparisia, enimmäkseen viisilehdykkäisiä. Syysväri on keltainen.

Saarnivaahtera on kaksikotinen kasvi, jonka hedepuissa on tiheitä, pienikukkaisia huiskilokukintoja ja emipuissa pitkiä, riippuvia terttumaisia kukintoja. Puu kukkii aikaisin keväällä ennen lehtimistä, ja varsinkin hedekukinta voi olla näyttävä.

Saarnivaahtera on nopeakasvuinen pioneerilaji. Sitä on käytetty eroosion torjuntaan Kiinassa, jossa se on laajasti villiintynyt.

Mustilassa kasvaa siemenkeruumatkoilta peräisin olevia saarnivaahteroita muun muassa Lammastarhassa, kynäjalavametsikön (Ulmus laevis) laidassa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Saarnivaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
negundo
Koko: 
6–10 m, kotiseudullaan jopa 20 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikka, Guatemalasta Kanadan keskiosiin asti.
Kuvaus: 
Kaksikotinen, usein pensasmainen puu, jonka lehdet muistuttavat saarnen lehtiä.
Kasvupaikka: 
Valoisa, runsasravinteinen, tuoreehko hietamaa. Viihtyy sekä kuivissa että kosteissa kasvualustoissa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV (V).

Ulsike 1994: 60. Acer negundo - saarnivaahtera

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-190 tai K09-93-261

alkuperä: Delta, Manitoba, Kanada tai Mound, Minnesota, USA

Saarnivaahtera on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja on laajimmalle levinnyt sikäläinen vaahteralaji. Sen luontainen esiintymisalue ulottuu Meksikonlahdelta aina Manitobaan ja jopa Albertaan saakka Kanadassa. Saarnivaahtera on amerikkalaisista vaahteralajeista kaikkein pohjoisin.

Saarnivaahtera on melko pienikokoinen puu. Se saavuttaa harvoin viljeltynä yli 10 metrin pituutta, mutta saattaa kotiseudullaan saavuttaa lähes 20 metrin pituuden. Usein se on pensasmainen. Saarnivaahtera on kaksikotinen kasvi, joten siemenen syntyminen edellyttää alueella molempia kasviyksilöitä. Emiyksilöt ovat koristeellisia runsaine hedelmäterttuineen.

Saarnivaahtera on hyvin nopeakasvuinen, joskin lyhytikäinen puu. Sen lehdet ovat yleensä 5-lehdykkäisiä muistuttaen saarnen lehtiä. Syysväri on keltainen, joskus syysväritystä ei ehdi kehittyä. Saarnivaahtera on ollut ajoittain Suomessakin varsin suosittu koristekasvi ja sitä on aikanaan istutettu mm. rautatieasemien läheisyyteen. Nyttemmin se on viljeltynä harvinaistunut. Se on kuitenkin erinomainen puu koristeistutuksia ajatellen hyvän talvenkestonsa vuoksi.

Vaahteralajien puuaines on yleensä hyvin kovaa ja kaunissyistä, mutta pienikokoinen saarnivaahtera ei ole merkittävä puuntuottaja. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Acer
Laji: 
negundo

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content