Sambucus

Sambucus canadensis - kanadafläder

Kanadaflädern påminner mycket om den europeiska flädern (S. nigra) vars underart man också har ansett den vara. Den är en snabbtväxande, yvig och flerstammig buske som i motsats till flädern utvecklar rotskott. Bladen är stora med 5-9 småblad och ger busken ett exotiskt utseende. Kanadaflädern blommar i augusti eller senare än flädern. Blomställningarna består av vita, doftande kvastar. De blåsvarta bären hinner knappast mogna i Finland men väl mognade kan de med fördel användas i safter och sylter och också fåglarna finner dem välsmakande.

Sambucus racemosa - druvfläder

Också om druvflädern förekommer allmänt i Finland ända till trakterna av Uleåborg hör den inte ursprungligen hemma i vårt land utan den har hämtats till oss från mellersta Europa för hundratals år sedan. Under de senaste hundra åren har den spritt sig från trädgårdar och etablerat sig i naturen.

Sambucus ebulus - sommarfläder

I motsats till den vanligare druvflädern (Sambucus racemosa) är sommarfläder en mångårig växt med örtstam eller en perenn. De bladrika skaften växer utan förgreningar upp till två meter under en och samma växtperiod. Under sensommaren bildar sommarflädern 10-15 cm stora vitfärgade kvastar i bladskaftens kronor. Bären blir svarta när de mognat på hösten. Sommarflädern behöver mycket utrymme för sina kraftiga jordstammar och ryms inte in i en liten trädgård.