Sorbus aria - vitoxel

När man för första gången ser undersidan av vitoxelns blad glimta i blåsigt väder är det inte alltid man känner igen trädet som en rönn. Trädet representerar ändå ett stort eurasiskt undersläkte till rönnen, vilket av flere trädspecialister gärna sågs som en egen växtsläkt, Aria. Det väsentligaste igenkännighetstecknet för alla 27 arterna är bladens ovala form utan flikar.

Vitoxeln är ett litet eller medelstort till växtsättet vackert rundat träd med formen av ett brett ovalformat ägg. Det har stora tom 12 cm långa, rundskaftade och smalt äggformade blad som undertill är ljust håriga. När löven spricker ut om våren påminner de stundvis om uppsprickande magnoliablommor. Blommorna slår ut som hos rönnar i allmänhet på sensommaren när bladen har fått sin slutliga form. Också den ljusa blomkvasten är hårig. Höstfärgerna är gula och de avlånga bären byter under sin mogningstid färg från grönt via gult till orange och rött.

Fröförökad uppvisar vitoxeln stora variationer beroende på fröernas härstamning och så är fallet också på Arboretum Mustila. I Europa har man utvecklat sorter av det här populära gatuträdet bl a 'Majestica' och 'Magnifica'. Bladen hos sorten 'Lutescens' är på vardera sidan håriga som en yllehandske.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat