Rhododendron × fraseri - fraserazalea

Plantskoleodlaren George Fraser flyttade i slutet av 1800 -talet från Skottland till Kanada där han köpte ungefär 100 ha skog på Vancouver Island där han röjde upp mark för sina plantodlingar. Fraser gjorde korsningar med flere växtsläkter förutom alprosor.

Frasers första korsning av alprosor visade sig bero på tillfälligheter. Han hade beställt tranbärsplantor från Nova Scotia och med bland dem fanns som ett överflödigt ogräs en liten planta av vårazalea (R. canadense). Han planterade den och 15 år senare, när den blommade för första gången, pollinerade han den med pollen från japansk azalea (R. molle subsp. japonicum). Fraser skickade resultatet i form av plantor i knopp till Arnold Arboretum i Boston och Kew Gardens intill London. Oberoende av varandra gav de hybriden namnet Rhododendron × fraseri. Fraserazalean har registrerats med namnet Fraseri-gruppen.

På Arboretum Mustila har fraserazalea vuxit åtminstone sedan 1950 -talet. Vid det första ögonkastet ser den lilla busken ut som en större version av vårazalea. Den blommar årligen rikligt i slutet av maj aningen efter vårazalean men innan de flesta andra azaleorna. Blommorna är doftlösa och liknar orkideer som hos vårazalean men mycket större.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_fraserii_jreinikainen.jpg