Pieris floribunda - buskrosling

Buskroslingen är en vacker, vintergrön buske som blir upp till två meter hög och som till hösten får ansenliga blomklasar. Knopparna övervintrar i de upprättstående ensidiga blomklasarna och inväntar blomningen för nästa vår då de öppnar sig som en lång rad av vita, små klockformiga blommor.

Endast sju arter ingår i släktet rosling som hör till ljungväxterna (Ericaceae) och av dem kommer majoriteten från östra Asien. Buskroslingen är släktets enda representant i USA. Busken förekommer sällsynt i bergssluttningar i de södra delarna av Appalackerna och är till alla sina delar giftig så inte ens vintertid hamnar den på matsedeln för harar eller klövdjur.

Japansk buskrosling (Pieris japonica) ses ofta i försäljning också om de i allmänhet inte är härdiga hos oss. Däremot har buskroslingen visat sig vara fullt härdig åtminstone i södra Finland. Ändå får man sällan se den här busken som trivs bra med alprosor i handeln. Det samma gäller USA där busken sällan används i planteringar också om den tack vare sin friskhet och skönhet förtjänade ett bättre öde.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
pieris_floribunda_jreinikainen.jpg