Oplopanax horridus - pirunnuija

Djävulsklubban är en art från de tempererade regnskogarna på Nordamerikas västkust, som trivs i skuggan av gamla träd. I sin hemtrakt kan den växa till en fem meter hög upprättstående buske som så småningom breder ut sig till ett buskage. I topparna på skotten har busken stora, dekorativa, flikiga blad och om hösten anslående röda bärklasar.

Djävulsklubban gör skäl för sitt namn. Den är till alla delar skyddad av skrämmande tornar. De Nordamerikanska ursprungsfolken ansåg att djävulsklubban hade magiska egenskaper. De långa taggiga stammarna var som gjorda att skrämma bort häxor med och man fick dem också behändigt att bekänna sina onda gärningar genom att misshandla misstänkta med de taggiga stammarna. Nuförtiden utvinner man kraftdrycker likt ginseng ur spikklubba och därför har växten också blivit sällsynt i sina hemtrakter.

Djävulsklubban i Arboretum Mustila trivs på fuktiga ställen i Rhododendrondalens men också tillsammans med alprosorna. Spikklubban utgör en fräsch motvikt till alprosornas bladverk och tilldrar sig lätt all uppmärksamhet i synnerhet om våren när bladen vecklar ut sig och höstetid när bären går i rött.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
oplopanax_horridus_kevat_jsaarinen.jpg
oplopanax_horridus_jreinikainen.jpg